Primeşti 30.000 de euro ca să te muţi în acest orăşel. Măsura a fost luată pentru prevenirea depopulării

În timp ce, în România, sunt frecvente cazurile de localităţi părăsite complet sau în care au mai rămas doi-trei locuitori, în Italia autorităţile iau măsuri pentru prevenirea depopulării încă de când locuitorii ajung la câteva mii.

07 ian. 2023, 20:43

30.000 de euro ca să te muţi în acest orăşel! Este cazul localităţii Presicce (cunoscut şi ca „orașul uleiului” sau „orașul aurului verde” datorită numărului mare de plantații de măslini care produc ulei de măsline extravirgin premium) din sudul Italiei, care în prezent numără puţin peste 5000 de locuitori, rata natalităţii ajungând la cel mai săzut nivel.

30.000 de euro ca să te muţi în acest orăşel italian pitoresc cu ieşire la mare

Pentru a preveni fenomenul depopulării, autorităţile locale au decis să motiveze substanţial oamenii să se mute aici. Mai exact, cei care aleg să se mute definitiv în Presicce primesc nu mai puţin de 30.000 de euro. Suma a fost calculată pe baza unui cost de 500 de euro pe metru pătrat pentru o casă în centrul localității Presicce și un maxim de 25.000 de euro pentru renovarea casei.

Sunt multe case goale în centrul istoric pe care am dori să le vedem din nou ocupate. Este păcat să vedem cum vechile noastre cartiere pline de istorie și cu o arhitectură minunată se golesc treptat”, a declarat consilierul local Alfredo Palese pentru CNN.

Alocaţii substanţiale primesc şi cei care devin părinţi.

Citeste si Locul de basm din Munţii Apuseni în care s-a născut povestea Fefeleagăi. Strănepotul ei îi păstrează memoria vie prin turism

Presicce se află în apropierea plajelor cu ape extrem de limpezi din Santa Maria di Leuca.

Detaliile programului de fidelizare sunt în curs de finalizare, mai multe informații urmând să fie furnizate pe site-ul primăriei din Presicce în următoarele săptămâni.

Locuinţe vândute la preţul de un euro în Sicilia

Şi nu este singura localitate din Italia care beneficiază de o astfel de măsură. Mai multe orăşele care riscau să fie abandonate au beneficiat de iniţiative menite să repopuleze zonele respective. Spre exemplu, în mai multe localităţi din Sicilia (Delia, Troina, Salemi, Castiglione, Cammarata) au fost scoase la vânzare locuinţe care costau… un euro.

Citeste si Tărâmul de poveste din inima Apusenilor. Satul de vacanţă Viewtopia, locul secret unde te poţi relaxa în concediu