30.000 de români, testaţi pentru a determina gradul de imunizare a populaţiei. Testarea va începe după ce va fi atins vârful epidemiei

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a anunţat, într-o intervenţie la Digi 24, că aproximativ 30.000 de români vor fi testaţi pentru depistarea gradului de imunizare a populaţiei la coronavirus. Testele ar urma să înceapă după ce va fi atins vârful epidemiei.

RomaniaTV.net
24 mai 2020, 19:57
30.000 de români, testaţi pentru a determina gradul de imunizare a populaţiei. Testarea va începe după ce va fi atins vârful epidemiei

Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare […] Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19„, a declarat Horațiu Moldovan.

Testarea va avea loc după ce va fi atins vârful epidemiei, întrucât, atât timp cât încă se înregistrează cazuri de infectare, nu se pot obține rezultate relevante. 

Citeşte şi O asistentă de la Spitalul Marius Nasta şi-a infectat colegele cu coronavirus pentru că nu a respectat procedura de dezechipare

Medicul Horaţiu Moldovan a precizat că, pentru testarea populaţiei, se vor folosi teste rapide mult mai precise, prin care marja de eroare este mult redusă.

În prezent, în România, se fac zilnic între 9.000 şi 11.000 de teste pentru depistarea infecţiei cu coronavirus. Cam cât testează şi Franţa. „Testăm cât testează Franța, raportat la populație, chiar mai mult. Rezultatele se dau repede, nu se refuză teste„, a adăugat secretarul de stat.

Acesta a precizat că, în acest moment, nu e nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Citeşte şi Coronavirusul rezistă PATRU zile pe straturile interne ale măştilor de protecţie: Trebuie aruncate imediat după utilizare

Referitor la al doilea val de infectare cu coronavirus, secretarul de stat este de părere că acesta va apărea la sfârşitul verii.

Presupunem existența unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulți omeni decât putem îngriji. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toți odată„, a precizat Horaţiu Moldovan.