30 de ani de închisoare pentru un avort spontan. Povestea dramatică a unei femei condamnate pe nedrept

Un tribunal din Salvador a confirmat condamnarea la 30 de închisoare a Teodorei Vasquez, ea fiind găsită vinovată de omucidere, după un avort spontan.

14 dec. 2017, 10:09
30 de ani de închisoare pentru un avort spontan. Povestea dramatică a unei femei condamnate pe nedrept

Salvador este una dintre ţările cu cele mai aspre legi de pedepsire a avortului. Teodora Vasquez, acum în vârstă de 34 de ani, a fost condamnată iniţial în 2008 la 30 de ani închisoare, iar miercuri judecătorii au dat sentinţa definitivă, menţinând practic decizia primei instanţe. Procurorul a acuzat-o pe Vasquez că aceasta şi-a ascuns sarcina şi nu şi-a dorit copilul, în timp ce Nancy Northup, preşedintele Centrului pentru Drepturile Reproducerii, consideră că Teodora nu a comis nicio crimă.

Teodora Vasquez a fost aproape nouă luni însărcinată, iar pe14 iulie 2007 a sunat la Urgenţe, din sala de toaletă a Colegiului San Salvador, unde era angajată. Nu i s-a răspuns de urgență, ea a suferit o sângerare severă, iar copilul pe care-l purta în pântece a murit. Un angajat al Colegiului a descoperit fătul mort şi a anunţat Poliţia, iar tânăra, încă inconștientă, a fost arestată.

Citeşte şi SUA: Medicii care realizează întreruperi de sarcină după săptămâna 20, sancţionaţi cu închisoarea

Codul Penal prevede o sentință de doi până la opt ani de închisoare pentru cazurile de avort, însă, de fapt, judecătorii din Salvador consideră avortul sau pierderea copilului drept „omucidere agravată”, infracțiune pedepsită cu 30 până la 50 de ani de închisoare.

La fel ca Teodora, cel puțin 26 de femei, cele mai multe provenind din medii sărace, au fost arestate pentru că și-au pierdut copii, iar unele au fost condamnate uneori până la 30 de ani. Din octombrie 2016, Parlamentul din El Salvador studiază o propunere de le care să decrimineze avortul în cazul unui viol sau în cazul în care viaţa mamei este pusă în pericol.