Cât trebuie să plătească fiecare patron pentru noile case de marcat

Comercianţii nu vor mai putea folosi de la anul actualele case de marcat fiscale cu rolă de hârtie şi vor fi obligaţi să cumpere unele noi, dotate cu jurnal electronic. Orice tranzacţie va fi raportată instantantaneu fiscului, dar noile case vor costa circa 500 de euro, bani care trebuie plătiţi de comercianţi

RomaniaTV.net
21 iul. 2016, 14:47
Cât trebuie să plătească fiecare patron pentru noile case de marcat

Specialiştii în fiscalitate spun însă că noul sistem va spori cu 30% încasările bugetului.

Toţi comercianţii din România trebuie să să îşi schimbe actualele case de marcat, cu role de hârtie, cu unele cu jurnal electronic, etapizat, până la 1 noiembrie 2017, pentru a putea transmite date fiscale în regim online către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Prevederea apare într-ub proiect de act normativ iniţiat recent de Ministerul Finanţelor.

Această schimbare, care a tot fost amânată până acum, se va face pe cheltuiala comercianţilor, iar sumele nu sunt deloc mici

Potrivit declaraţiilor lui Bujor Pădureanu, vicepreşedinte al Patronatului Comercianţilor de Case de Marcat, nu există posibilitatea unui upgrade al caselor de marcat existente, comercianţii fiind obligaţi să cumpere echipamente noi. „Comunicarea dintre casa de marcat şi Fisc se va face în timp real, practic fiecare tranzacţie va fi transmisă în timp real către serverul Fiscului, nu se va face o raportare la sfârşitul zilei. Sunt echipamente foarte complexe, mai scumpe decât cele actuale, pentru că şi cerinţele sunt altele, iar casele actuale, cu role de hartie, nu vor putea fi upgradate”, a declarat Pădureanu pentru ECONOMICA.NET.

Care este preţul unei case de marcat noi, cu jurnal electronic? Diferit de la un comerciant la altul. „Acum, o casă de marcat costă în jur de 1.000 de lei. Una cu jurnal electronic costă cel puţin dublu, dar încă nu putem şti sigur, pentru că mai sunt detalii tehnice care trebuie stabilite de ANAF” a mai spus Pădureanu, care a dat un nivel pur orientativ de 500-600 de euro. „Sunt diferite în funcţie de comerciant. Supermarketurile au nevoie de echipamente mult mai complexe decât un butic, de exemplu” a mai spus oficialul Patronatelor Caselor de Marcat.

Citeşte mai mult pe economica.net