300 de persoane au murit din cauza gerului şi zăpezii care au pus stăpânire pe Europa

În cursul zilei de duminică o mare parte din Europa a rămas paralizată din cauza gerului şi a ninsorii abundente. În ultimele zile aproximativ 300 de persoane au murit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, informează agerpres.ro.

RomaniaTV.net
05 feb. 2012, 13:33
300 de persoane au murit din cauza gerului şi zăpezii care au pus stăpânire pe Europa

Se pare că Ucraina şi Polonia au fost cele mai afectate, numărul morţilor din cele două state ridicându-se la 184 de persoane. Bilanţul deceselor a continuat că crească, ajungând duminică la numărul de 297 de morţi.

În Bulgaria, unde mai multe regiuni se aflau duminică în stare de alertă, gerul a ucis cel puţin 16 persoane. O mare parte dintre aceşti oameni sunt din mediul rural, care fie au îngheţat pe drumuri, fie în casele fără încălzire. Şi Dunărea a îngheţat în proporţie de 60%.

Bilanţul deceselor provocate de valul de frig în alte ţări ale Europei este următorul: 15 în Lituania, 10 în Letonia, şase în Cehia, patru în Austria, două în Croaţia, două în Grecia şi câte una în Slovacia, Muntenegru şi Macedonia.

În Rusia, într-un oraş din apropiere de Sankt-Petersburg, peste 12.000 de persoane au rămas fără căldură. Temperaturile au scăzut duminică până la minus 23 de grade Celsius. În vestul continentul, bilanţul victimelor nu este atât de ridicat, însă paralizarea traficului este pe alocuri mai mare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

În Franţa, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma frigului. Trei sferturi din ţară se afla în stare de alertă din cauza gerului, a zăpezii şi a ploilor îngheţate. Se aşteaptă ca stratul de zăpadă să ajungă între 5 şi 10 centimetri, iar temperaturi să nu depăşească minus 3 grade Celsius. Autorităţile au făcut apel la vigilenţă sporită din partea şoferilor şi a persoanelor vulnerabile.

În Italia, bilanţul victimelor s-a ridicat duminică la şapte. Roma este practic paralizată, iar în mai multe oraşe locuitorii au luat cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii. În timp ce armata a fost solicitată pentru a încerca să deszăpezească oraşele, sute de persoane au petrecut încă o noapte blocate în trenuri, iar politicienii au început să se învinuiască pentru ‘reacţiile necorespunzătoare’ pe această vreme neobişnuită.

În Finlanda, mercurul din termometre a coborât până la minus 40 de grade Celsius pe timpul nopţii, în timp ce combinaţia de polei, furtuni de zăpadă şi vânturi arctice a provocat ciocnirea a 200 de maşini în apropierea capitalei Helsinki. Aeroporturile au fost echipate pentru temperaturi scăzute şi au funcţionat normal. Frigul nu i-a ţinut în case nici pe electori care votează duminică în alegerile prezidenţiale.

În Germania, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cea mai geroasă din această iarnă, cu temperaturi variind între -9 grade Celsius şi -20 grade Celsius. Insulele turistice Juist şi Wangerooge au fost inaccesibile, Marea Nordului fiind parţial îngheţată.

Marea Britanie se află în continuare în stare de alertă, deoarece stratul de zăpadă atinge duminică 16 centimetri la Suffolk (estul Angliei). În centrul ţării, şoferii au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea în maşinile înzăpezite. Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai important din Europa, şi-a anulat aproape o treime din zborurile prevăzute pentru duminică.