31 mai – Ziua FĂRĂ ţigări. Vezi ce efecte DEVASTATOARE poate avea fumatul

Peste şase milioane de oameni mor anual în întreaga lume din cauza fumatului. Iar previziunile sunt tot mai sumbre, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, promotoarea Zilei Mondiale Anti-Tutun.
Romania TV
31 mai 2012, 10:26
31 mai - Ziua FĂRĂ ţigări. Vezi ce efecte DEVASTATOARE poate avea fumatul

În fiecare an, data de 31 mai marchează Ziua Mondială Anti-Tutun, menită să încurajeze renunţarea la consumul de tutun, în orice formă, în întreaga lume. Timp de 24 de ore, toţi fumătorii ar trebui să renunţe la viciul lor, însă, e drept, pe lângă mulţi ziua trece absolut neobservată.

Ziua Mondială Anti-Tutun a fost marcată pentru prima oară în 1987, la Iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Timp de 25 de ani, evenimentul a fost privit în moduri diferite de guverne, organizaţii publice, fumători, cultivatori de tutun şi afacerişti din industria tutunului.

Dincolo de controverse şi de discuţiile privind utilitatea sau inutilitatea unui astfel de demers rămân statisticile care ar trebui să pună pe gânduri orice fumător: 6 milioane de oameni mor anual în lume din cauza consumului de tutun şi a afecţiunilor pe care acesta le provoacă. Iar numărul victimelor fumatului este în creştere. Vezi AICI IMAGINI DE O DURITATE EXTREMĂ care te vor face să renunţi la fumat.

În concluzie, tutunul este una dintre principalele cauze de deces în lume, deşi este, paradoxal, una dintre cele mai uşor de înlăturat. Tocmai de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii luptă pentru o cât mai bună informare a oamenilor cu privire la efectele devastatoare pe care le poate avea fumatul, în speranţa că ei vor renunţa sau vor evita acest obicei.

Într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul oficial, OMS acuză companiile din industria tutunului că „în ultimii ani au iniţiat fără pic de ruşine tot felul de acţiuni legale împotriva guvernelor care au declarat război tutunului”, cum s-a întâmplat în Australia, Norvegia şi Uruguay. Mai exact, conducerea OMS susţine că prin această politică industria „încearcă să submineze politicile de protejare a oamenilor de efectele nocive ale tutunului” stabilite prin Convenţia Cadru pentru controlul Tutunului, adoptată în 2003 de OMS şi care este ratificată în tot mai multe ţări. Convenţia prevede interzicerea fumatului în spaţiile de lucru şi în locurile publice, informarea publicului cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun prin imagini mari şi sugestive pe pachetele de ţigări. De asemenea, prin convenţie se interzice reclama şi promovarea produselor din tutun, precum şi dreptul companiilor producătoare la statutul de sponsori.

Potrivit OMS, jumătate dintre persoanele care fumează mor din cauza unor boli provocate de acest viciu. Până în 2030, estimează OMS, peste 8 milioane de oameni vor muri anual din cauza efectelor consumului de tutun, care poate provoca boli respiratorii cronice, cancer, boli cardiovasculare şi chiar diabet, afecţiuni „vinovate” pentru 63% din numărul de decese din întreaga lume.

Totodată, Organizaţia arată încă o dată că fumatul pasiv este şi el foarte nociv, omorând anual în jur de 600.000 de persoane în întreaga lume. În 2004, o treime dintre decesele provocate de fumatul pasiv au fost decese de copii.

OMS atenţionează că majoritatea fumătorilor deprind acest viciu înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani şi că instrumentele de marketing ale celor din industria tutunului vizează în mod special publicul tânăr şi mai ales pe cel feminin.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Ce scrie pe cauciucuri, ce înseamnă toate cifrele și simbolurile de pe anvelopele mașinilor
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Suc natural făcut în casă. Rețeta îndrăgitei socate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve