34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV şi hepatita B şi C

Un număr de 34.000 de persoane vor fi testate gratuit până în data de 30 aprilie 2016 pentru virusul HIV şi hepatitei B şi C, în cadrul unui proiect lansat joi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

22 mai 2014, 11:00
34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV şi hepatita B şi C

Proiectul „Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România” are ca obiectiv şi realizarea unui registru electronic naţional ce va conţine înregistrarea pacienţilor cu hepatită, asigurarea continuităţii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar şi o campanie naţională de informare, educare, comunicare în domeniul HIV şi hepatitei B şi C cu o focalizare specială pe consumatorii de droguri, potrivit managerului Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

Totodată, după cum a declarat Adrian Streinu-Cercel, proiectul mai are ca obiectiv principal şi realizarea unui studiu la nivel naţional privind atitudini, comportamente, mentalităţi în rândul populaţiei generale în domeniul HIV/SIDA şi hepatitei B şi C, notează Agerpres.

Streinu-Cercel a amintit că noile molecule apărute pe piaţa internaţională au o eficienţă foarte bună, care depăşeşte 98% ca rată de succes pentru vindecarea hepatitei C. România îşi propune să elimine virusul hepatitei C în 5-10 ani şi în aceeaşi perioadă să reducă la sub 1% persoanele afectate cu virusul hepatic B, a susţinut el.

Prezent la lansarea proiectului, consilierul ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila a spus că proiectul lansat joi are o parte solidă de prevenţie şi demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar şi tratabilă. El a mai afirmat că la nivel global 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C iar un milion dintre acestea mor în fiecare an.

Proiectul ‘Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România’ este finanţat de Guvernul Norvegiei, urmând a fi investiţi 1.300.000 euro, cărora li se vor adăuga 15% din partea statului român.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 mai 2014 până la 30 aprilie 2016 şi este derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Asociaţia Română Anti-SIDA, Fundaţia Parada, Alianţa de Luptă Împotriva Adicţiilor şi Toxicomanilor şi Romanian Harm Reduction Network.