5 obiceiuri enervante ale copiilor şi cum să le schimbi

Rutina este cuvantul-cheie in primii ani de viata ai copilului. Insa, cum spun bunicii nostri, orice invat are si dezvat. Daca s-a intamplat ca micutul tau sa se obisnuiasca cu vreuna din situatiile de mai jos, iata cateva sfaturi oferite de specialisti pentru a schimba lucrurile.

RomaniaTV.net
05 ian. 2019, 20:42
5 obiceiuri enervante ale copiilor şi cum să le schimbi

1. Nu vrea sa mearga la culcare

Una dintre cele mai mari „batalii” dintre parinte si copil este mersul la culcare. Copiii vor sa se joace, iar parintii vor sa mai aiba si ei cateva clipe pentru ei insisi inainte de a merge la somn. Iar aici apare conflictul de nevoi. Oricat de greu poate parea, repetitia este mama invataturii. Trebuie creata o noua rutina de somn astfel incat si o tabara, si cealalta sa fie multumita.

Daca ai un copil care se da jos din pat si vine dupa tine, imediat ce l-ai dus la somn, daca ai un copil care plange sa stai cu el in camera pana cand adoarme (si de cele mai multe ori adormi si tu langa el), daca ai un copil care cere tot timpul de mancare inainte de a merge la somn, doar-doar amana momentul, tot ce trebuie sa faci este sa-i explicit ca la finalul unei zile trebuie sa mearga in patul lui, pentru a dormi linistit, singur, pana a doua zi.

2. Distruge jucariile

Unii copii ar face orice pentru a primi atentia de care au nevoie, inclusiv sa strice diverse lucruri daca asa obtin ce vor. Asa ca, inainte de a exploda atunci cand iti vezi copilul ca strica, intentionat, vreo jucarie sau chiar ceva din casa, numara pana la 10. Respira profund si intreaba-te daca in ultima vreme i-ai acordat copilului tau atat de multa atentie cat ii trebuie lui. Copiii au nevoie de mai multe, nu doar de hrana, apa, haine si distractie.

Un copil care nu are aceasta nevoie satisfacuta va fi extrem de fericit chiar si cu reactiile negative ale parintilor. Atunci cand copilul tau strica ceva intentionat, pastreaza-ti calmul. Arata-i ca nu a procedat corect, explica-i de ce, si incearca sa petreci cat de mult timp poti alaturi de el pentru a-i arata cum se poate juca cu acea jucarie fara sa o strice. Stati imbratisati, colorati impreuna, discutati despre anumite subiecte, priviti impreuna la televizor. Uneori, chiar si 10 minute pot fi suficiente. Insa aceste 10 minute trebuie sa fie NUMAI pentru copil si pentru nimic altceva.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.