5 remedii naturiste care te scapă de răguşeală

Poate ți s-a întâmplat și ție să ai o voce răgușită. Nimic neobișnuit, atâta timp cât nu se cronicizează și ține doar câteva zile. Totuși, dacă persistă mai mult de 2 săptămâni, adresează-te medicului orelist sau încearcă unele remedii naturale.
Iulian Tudor
21 apr. 2017, 09:07
5 remedii naturiste care te scapă de răguşeală

Răgușeala ocazională apare, de regulă, dacă vorbești, țipi sau cânți foarte mult. Profesorii, cei care lucrează cu publicul, cântăreții se confruntă de multe ori cu această afecțiune a laringelui unde se află coardele vocale. Astfel că, de la vocea normală, când sunetele sunt line, se produce o modificare a tonalității, dar și a volumului. Prin urmare, fie poți avea o voce profundă (aspră), fie vorbești șoptit.

Pe lângă folosirea excesivă, dar și greșită a organului vorbirii, cele mai întâlnite cauze ale răgușelii sunt: laringita, alergiile, sinuzita, inflamarea ganglionilor limfatici și refluxul gastroesofagian. De asemenea, fumatul, alcoolul, cafeaua în cantități mari, dar și dacă inhalezi produse care irită tractul respirator ori statul într-o cameră uscată pot cauza calității vocii. Și tusea persistentă este un factor declanșator al răgușelii. Alte cauze pot fi cancerul la nivelul gâtului, probleme la tiroidă, distonia laringiană.

Răgușeala, numită și disfonie, necesită de multe ori repausul vocal și efectuarea de exerciții foniatrice. Vorbitul în șoaptă nu este deloc un remediu, ci își face chiar mai rău. Pe lângă mersul la medicul ORL-ist poți încerca acasă câteva remedii pentru a-ți recăpăta vocea.

Gargară cu sare de mare

Această procedură, făcută de 3 ori pe zi, te ajută să vorbești din nou, normal. Sarea de mare este antiseptică și previne infecțiile la nivelul gâtului și elimină mucusul din căile respiratorii, iar apa caldă reduce iritația de la nivelul gâtului. Cum procedezi: adaugi o linguriță de sare de mare într-o cană cu apă caldă, nu fierbinte. Amesteci până se dizolvă sarea și bei treptat soluția de-a lungul zilei.

Oțetul din cidru de mere

Are proprietăți antimicrobiene, astfel că luptă împotriva infecțiilor gâtului și este un aliat în combaterea laringitei. Îți ușurează disconfortul cauzat de durerea în gât și te scapă de răgușeală. Procedezi astfel: mixexi o linguriță din acest produs (e important să fie organic și nefiltrat) într-o cană cu apă caldă. Bea de câteva ori pe zi. Mai poți face și gargară cu oțet din cidru de mere. Pentru aceasta, amestecă în cantități egale apa apă și oțet de cidru de mere. Fă zilnic, gargară de 2-3 ori.

Mierea

Ce e mai bun ca mierea? Aceasta alină iritația de la nivelul gâtului și ajută în reducerea inflamației. Ia o linguriță de miere organică de câteva ori pe zi pentru a nu avea gâtul uscat. Dacă este naturală, va „unge” zona afectată, acționând ca un pansament.

Inhalații cu uleiuri esențiale

Uscăciunea gâtului poate duce la răgușeală și astfel poți începe să vorbești îngroșat. Cum procedezi: Adaugă câteva picături de uleiuri esențiale de mușețel și lavandă la 1-1.5 l de apă. Acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii, stând deasupra oalei. Procedează astfel de 2 ori pe zi.

Ghimbir

Fitoterapeuții îl recomandă și în tratarea răgușelii, pentru că liniștește membranele mucoase din jurul laringelui și atenuează inflamația. De asemenea, ajută la prevenirea infecțiilor din tractul respirator superior. Îl poți consuma fie crud, (câteva feliuțe de ghimbir la intervale regulate) sau sub formă de ceai (1 linguriță de ghimbir tăiată fin și pusă într-o cană cu apă caldă). Lași 10 minute, strecori și bei ceaiul simplu sau îndulcit cu miere naturală. Poți bea de 3 ori pe zi.

Află ce alte tratamente naturiste alungă răgușeala AICI.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce