5 remedii naturiste care te scapă de răguşeală

Poate ți s-a întâmplat și ție să ai o voce răgușită. Nimic neobișnuit, atâta timp cât nu se cronicizează și ține doar câteva zile. Totuși, dacă persistă mai mult de 2 săptămâni, adresează-te medicului orelist sau încearcă unele remedii naturale.

21 apr. 2017, 09:07
5 remedii naturiste care te scapă de răguşeală

Răgușeala ocazională apare, de regulă, dacă vorbești, țipi sau cânți foarte mult. Profesorii, cei care lucrează cu publicul, cântăreții se confruntă de multe ori cu această afecțiune a laringelui unde se află coardele vocale. Astfel că, de la vocea normală, când sunetele sunt line, se produce o modificare a tonalității, dar și a volumului. Prin urmare, fie poți avea o voce profundă (aspră), fie vorbești șoptit.

Pe lângă folosirea excesivă, dar și greșită a organului vorbirii, cele mai întâlnite cauze ale răgușelii sunt: laringita, alergiile, sinuzita, inflamarea ganglionilor limfatici și refluxul gastroesofagian. De asemenea, fumatul, alcoolul, cafeaua în cantități mari, dar și dacă inhalezi produse care irită tractul respirator ori statul într-o cameră uscată pot cauza calității vocii. Și tusea persistentă este un factor declanșator al răgușelii. Alte cauze pot fi cancerul la nivelul gâtului, probleme la tiroidă, distonia laringiană.

Răgușeala, numită și disfonie, necesită de multe ori repausul vocal și efectuarea de exerciții foniatrice. Vorbitul în șoaptă nu este deloc un remediu, ci își face chiar mai rău. Pe lângă mersul la medicul ORL-ist poți încerca acasă câteva remedii pentru a-ți recăpăta vocea.

Gargară cu sare de mare

Această procedură, făcută de 3 ori pe zi, te ajută să vorbești din nou, normal. Sarea de mare este antiseptică și previne infecțiile la nivelul gâtului și elimină mucusul din căile respiratorii, iar apa caldă reduce iritația de la nivelul gâtului. Cum procedezi: adaugi o linguriță de sare de mare într-o cană cu apă caldă, nu fierbinte. Amesteci până se dizolvă sarea și bei treptat soluția de-a lungul zilei.

Oțetul din cidru de mere

Are proprietăți antimicrobiene, astfel că luptă împotriva infecțiilor gâtului și este un aliat în combaterea laringitei. Îți ușurează disconfortul cauzat de durerea în gât și te scapă de răgușeală. Procedezi astfel: mixexi o linguriță din acest produs (e important să fie organic și nefiltrat) într-o cană cu apă caldă. Bea de câteva ori pe zi. Mai poți face și gargară cu oțet din cidru de mere. Pentru aceasta, amestecă în cantități egale apa apă și oțet de cidru de mere. Fă zilnic, gargară de 2-3 ori.

Mierea

Ce e mai bun ca mierea? Aceasta alină iritația de la nivelul gâtului și ajută în reducerea inflamației. Ia o linguriță de miere organică de câteva ori pe zi pentru a nu avea gâtul uscat. Dacă este naturală, va „unge” zona afectată, acționând ca un pansament.

Inhalații cu uleiuri esențiale

Uscăciunea gâtului poate duce la răgușeală și astfel poți începe să vorbești îngroșat. Cum procedezi: Adaugă câteva picături de uleiuri esențiale de mușețel și lavandă la 1-1.5 l de apă. Acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii, stând deasupra oalei. Procedează astfel de 2 ori pe zi.

Ghimbir

Fitoterapeuții îl recomandă și în tratarea răgușelii, pentru că liniștește membranele mucoase din jurul laringelui și atenuează inflamația. De asemenea, ajută la prevenirea infecțiilor din tractul respirator superior. Îl poți consuma fie crud, (câteva feliuțe de ghimbir la intervale regulate) sau sub formă de ceai (1 linguriță de ghimbir tăiată fin și pusă într-o cană cu apă caldă). Lași 10 minute, strecori și bei ceaiul simplu sau îndulcit cu miere naturală. Poți bea de 3 ori pe zi.

Află ce alte tratamente naturiste alungă răgușeala AICI.