5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 16.02.2012

Cum arata piata auto dupa noua taxa pe poluare si modificarea ei, ce sfaturi le dă Isărescu bancherilor şi povestea miliardului românesc blocat în aer. Citeşte pe larg revista presei din 16 februarie.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 07:35
5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 16.02.2012

0-100.ro: Cum arata piata auto dupa noua taxa pe poluare si modificarea ei: Grafic, situatia unui cetatean, ce spun autoritatile. Inmatricularile de automobile noi au crescut in ianuarie cu 86% fata de aceeasi luna din 2011. Pe de alta parte, pe piata second hand cu masini deja inmatriculate in Romania s-a intamplat un fenomen aparent ciudat: numarul de tranzactii a fost de 22.391, cel mai scazut din ultimii 5 ani. 0-100.ro prezinta cazul unui cetatean care poate explica aceasta bulversare a pietei si care, in fond, creioneza perfect cosmarul celor care au vrut sa-si cumpre in ianuarie 2012 o masina deja inmatriculata in tara.

ZF – Isărescu: Bancherii să facă banking adevărat. Noi nu ne transformăm în societate de administrare a imobiliarelor. Banca centrală nu este dispusă să extindă scadenţele la operaţiunile repo sau să diminueze prea curând rezervele minime obligatorii (RMO) şi nici nu intenţionează să ofere lichiditate băncilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare, fiind necesar ca bancherii „să facă banking adevărat” şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Adevărul: Corupţia în UE, cât PIB-ul României. Corupţia rămâne o problemă majoră în ţările Uniunii Europene, ba chiar se pare că a crescut în ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru publicat ieri de Comisia Europeană. Potrivit documentului, corupţia „costă” Uniunea Europeană 120 de miliarde de euro, nivel apropiat de Produsul Intern Brut al României, care s-a ridicat la 122,7 miliarde de euro în 2011.  Aproape trei sferturi dintre europeni continuă să considere corupţia drept o problemă gravă şi sunt de părere că ea este prezentă la toate nivelurile de guvernare, se arată într-un comunicat emis de Executivul Uniunii Europene.

Capital: România stă pe o avere. Vezi povestea miliardului de euro blocat în aer. Stăm, în plină criză, pe o avere – ceva între 1,2 și 1,5 miliarde de euro, bani picați din cer și la propriu, și la figurat -, dar n-avem cum s-o valorificăm. De ce? Ca la noi, la nimeni, spunea, la sfârșitul lui ianuarie 2010, ministrul mediului și pădurilor, Laszlo Borbely, comentând despre povestea miliardului de euro pe care l-ar putea lua România vânzându-și certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2) primite prin alocare internațională, așa cum au primit alte 183 de state semnatare ale protocolului de la Kyoto.

EVZ: Românii grăbesc pasul spre bănci, ca să ia ultimele credite pe care și le mai permit. Din noiembrie 2011 şi până acum, împrumuturile au prins viteză pentru că debitorii se tem că noile norme ale băncii centrale le vor tăia accesul la sumele dorite. Trei dintre băncile locale au primit deja avizul BNR pentru a acorda credite potrivit noului Regulament al băncii centrale, una dintre ele fiind ING Bank România. Restul creditorilor fac tot posibilul să acorde cât mai multe împrumuturi pe vechile norme, în asentimentul clienţilor, care au dat buluc la bancă la finalul lui 2011 şi în acest început de an, pentru a mai lua împrumuturi relaxate pe vechile norme.