5 zile libere în plus pentru români. Ce este „concediul de îngrijitor”

Un nou concediu a fost adăugat în Codul Muncii, românii se pot bucura de cinci zile libere în plus dacă îndeplinesc anumite condiţii.

06 iun. 2023, 12:19
5 zile libere în plus pentru români. Ce este „concediul de îngrijitor”

Zile libere 2023. Află tot ce trebuie să știi despre concediul de îngrijitor pentru angajații din România – documentele necesare și perioada de timp liberă. Concediul de îngrijitor a fost introdus în Codul Muncii la sfârșitul anului trecut, dar mulți angajați încă nu știu cum să beneficieze de acesta.

Din fericire, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a lămurit situația și a stabilit că angajatorul va plăti concediul de îngrijitor. Acesta este oferit angajaților pentru îngrijirea sau sprijinirea personală a unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Concediul de îngrijitor poate fi acordat pentru o durată maximă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic. Este important de menționat că aceste zile nu trebuie acordate consecutiv și pot fi stabilite prin contractul colectiv de muncă. De asemenea, acest timp de concediu nu este un motiv de suspendare a contractului de muncă și nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă ale angajaților.

Documentele necesare pentru concediul de îngrijitor

Pentru a beneficia de concediul de îngrijitor, angajații trebuie să facă o cerere scrisă către angajator și să atașeze documentele doveditoare. Acestea includ actul de identitate, certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie pentru a dovedi rudenia, precum și documentul care atestă problema medicală gravă (biletul de externare din spital sau adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave). Dacă persoana căreia i s-a oferit îngrijire nu este rudă cu salariatul, acesta trebuie să dovedească că locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul prin actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire, adeverința de la asociația de proprietari/locatari sau declarația pe propria răspundere a salariatului.

Este important ca documentele să fie depuse în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării scrise pentru concediul de îngrijitor.

Concediul de îngrijitor este un drept nou introdus în Codul Muncii din România și poate fi acordat angajaților pentru îngrijirea sau sprijinirea personală a unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Încă 4 zile libere pentru angajații din România. În ce condiții le poți obține

Potrivit Codului muncii, numărul zilelor libere de care pot beneficia salariații din țara noastră este de 15. Dintre acestea, în 2023, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.

Citește și: Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă

Calendarul zilelor libere legale din 2023 este următorul:

  • 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou;
  • 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;
  • 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;
  • 1 mai / luni – Ziua Muncii;
  • 1 iunie / joi – Ziua Copilului;
  • 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;
  • 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.

Citește și: Concediu pentru creșterea copilului 2023. Se schimbă durata. Câte zile libere vor putea avea părinții

Pe lângă aceste zile libere prevăzute în Codul Muncii, angajații mai au dreptul și la alte patru zile libere pentru diverse evenimente fericite sau nefericite din viața lor. Legislația prevede că au dreptul la zile libere pentru propria căsătorie, pentru naşterea unui copil, pentru căsătoria unui copil, pentru decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor ori decesul bunicilor, fraţilor, surorilor, scrie ziarulunirea.ro.

De asemenea, salariații au dreptul la zile libere când schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului în altă localitate.