50.000 de români și-au refinanțat creditele în speranța că vor obține condiții mai bune

Peste 50.000 de români au decis să-și refinanțeze în 2022 creditele pe care le aveau, crezând că vor obține condiții mai bune.

19 oct. 2022, 21:51
50.000 de români și-au refinanțat creditele în speranța că vor obține condiții mai bune

În speranța că vor avea parte de condiții mai bune, românii au decis să își refinanțeze creditele, pentru a avea dobânzi fixe pentru o perioadă de timp, cu scopul de a se pune la adăpost de fluctuațiile cauzate de ROBOR, fie refinanțări  sau mutarea creditelor la alte bănci. Însă, aceste decizii au venit și cu alte costuri.

Indicele ROBOR era în data de 18 octombrie 2022 de 2,2%, iar în prezent a ajuns la 8,17%.

De asemenea, în luna august indicele ROBOR a avut o valoare foarte ridicată, pe 9 august ajungând la 8,14% însă de atunci a fost în scădere până în prezent când Banca Naționala a României a anunțat majorarea dobânzii cheie cu încă 0,75pp.

Citește și: Românii nu mai fac față sărăciei. Indicele ROBOR a atins un nou record. De 12 ani și 8 luni nu s-a mai întâmplat asta

Un număr de 26.177 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului, în cadrul băncilor la care au contractat inițial împrumutul.

Trecerea de la indicele ROBOR la IRCC în contractele în lei vechi se realizează cu acordul ambelor părți, iar dacă aceasta se realizează este ireversibilă.

Alți 1.421 de români au solicitat schimbarea indicelui ROBOR cu dobânda fixă în primele opt luni ale anului.

54.024 de clienți au optat pentru refinanțarea creditului la altă bancă.

Cea mai sigură variantă pentru românii care au credite este trecerea la dobânda fixă, însă dacă aceasta se face la bancă se va plăti o sumă de aproximativ 3.000 de lei.

Dobânda fixă pentru 5 ani este de 7% la care nu se adaugă și marja băncii iar după această perioadă se revine la indici variabili, de exemplu IRCC.

O altă varianta ar fi apelarea la CSALB unde un consultant va ajuta gratuit sa găsiți cea mai buna varianta astfel încât să rămâneți și cu bunul și sa puteți plăti și creditul. La indicii variabilii se adaugă și marja băncii de 2%, iar la dobânda fixa nu.

Citește și: Guvernul, lovit şi el de Robor! A luat cel mai mare împrumut de după criza financiară. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010.