500.000 de carduri au fost blocate după un atac la o bază internaţională de date

Peste o jumătate de milion de carduri au fost blocate, după ce băncile au fost avertizate că o bază de date internaţională a fost spartă. Între timp, mii de oameni s-au trezit că nu-şi pot folosi cardurile, iar unii au ajuns şi la poliţie, fiind confundaţi cu infractorii. Juriştii spun că ei pot da în judecată băncile.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 20:53
500.000 de carduri au fost blocate după un atac la o bază internaţională de date

Zeci de mii de români s-au trezit cu cardurile blocate atunci când au încercat să retragă bani de la bancomate. Oficialii băncilor au spus că şi-au anunţat clienţii, însă mai multe persoane au fost chiar ridicate de Poliţie, după ce cardul le-a fost declarat furat.

Una dintre persoanele care a trecut prin acestă situaţie neplăcută a povestit la emisiunea Ultima Oră de la România TV cum s-a întâmplat. „Eram cu coşul plin de cumpărături. Am mers la casă şi am întins cardul CEC ca să plătesc, iar doamna de la casă a primit un mesaj pe bonul de la POS: cardul furat. Fiind un mare magazin, a fost chemată paza, iar procedura i-a obligat să cheme poliţia. Am sunat între timp la bancă, după jumătate de oră mi-au răspuns, mi-au zis că regretă acest inconvenint. Am şi depus plângere la bancă”, a spus femeia.

Preşedintele CEC Bank spune însă că situaţia a degenerat din vina personalului de la magazin. „Este regratabil că un comerciant atunci când a citit pe POS „card blocat, reţineţi” a chemat poliţia. Nu scrie nicăieri această instrucţiune”, a declarat preşedintele CEC Bank, Graţian Gheţea.

Banca de stat CEC Bank a confirmat că mai multe carduri emise de bancă au fost compromise la nivelul unei baze de date internaţionale. Banca nu a dorit să facă public numărul cardurilor afectate, dar surse din piaţă spun că ar fi vorba de 17.000 de carduri potenţial afectate.

„Menţionăm că atacul nu a vizat doar cardurile CEC Bank şi nu se datorează eventualelor vulnerabilităţi ale sistemului operat de bancă. Disponibilităţile băneşti ale clienţilor sunt în siguranţă”, au spus reprezenţanţii CEC.

Cele mai mari două bănci locale, BCR şi BRD, susţin că sistemele lor de carduri nu sunt afectate, dar monitorizează atent situaţia.