România se află într-o criză de muncă gravă, una dintre cele mai grave din ultimele decenii. Statisticile arată că peste 500.000 de tineri români cu vârste de sub 30 de ani nici nu merg la studii, nici nu muncesc, nici nu urmează programe de formare profesională, ci stau pe banii părinților.
În cadrul conferinței naționale „Muncitorii străini în România: realități și bune practici”, președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM), Romulus Badea, a atras atenția că peste 600.000 de locuri de muncă nu pot fi ocupate, în timp ce sute de mii de tineri din România nu intră pe piața muncii.
„Avem o problemă gravă cu tinerii NEETs – adică cei între 15 și 29 de ani care nu sunt angrenați nici în muncă, nici în educație sau formare profesională. Potrivit Eurostat, România are cel mai mare procent din UE în această categorie: 19,4%. Asta înseamnă că peste 500.000 de tineri stau efectiv pe banii părinților, fără a contribui în niciun fel la economie sau la propria formare”, a explicat Romulus Badea.
Situația pieței muncii este agravată și de plecarea masivă a românilor în străinătate, Diaspora românească numărând cel puțin 3,1 milioane de persoane numai conform datelor oficiale.
„Este un cerc vicios. Angajatorii nu găsesc personal calificat sau disponibil, tinerii nu se pregătesc pentru piața muncii, iar legislația nu reușește să țină pasul cu realitatea. De aceea, am ajuns în situația în care aducerea de muncitori din afara UE a devenit o necesitate pentru supraviețuirea multor afaceri din România”, a mai spus Badea.
Plafonul impus de statul român pentru anul 2025 a fost menținut la 100.000 de avize pentru muncitori extracomunitari, deși cererea din țară este mult mai mare.
Citește și : Prețul asigurării auto în România va fi calculat în funcție de comportamentul de la volan și de istoricul daunelor
„Economia are ritmul ei, dar legislația rămâne adesea în urmă. De aceea, este important să semnalăm aceste probleme și să venim cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legal. Avem nevoie de o legislație flexibilă, utilă și adaptată pieței muncii actuale, care să ajute atât angajatorii, cât și autoritățile”, a transmis Badea.