650 de lei în plus pentru fiecare bunic. De când s-ar putea plătit indemnizaţia de nepot

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 vine în ajutorul pensionarilor din țară. Proiectul prin care bunicii ar urma să primească ceva în plus afost adoptat tacit de Senat şi se află în comisiile de specialitate din camera Deputaţilor.

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 05:49

Potrivit unui proiect legislativ care a trecut tacit de senatori, pensionarii care au grijă de nepoții lor ar putea primi de la stat o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea micuților. Ajutorul financiar va fi primit de bunici dacă părinții copilului decid să renunțe la concediul de creștere a micuțului și să revină mai devreme în câmpul muncii.

Proiectul legislativ care prevede această măsură a trecut tacit de oficiali, urmând ca aceștia să constate acest lucru în cadrul ședinței de astăzi. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie și de adoptare de către Camera Deputaților și de publicare în Monitorul Oficial. Deocamdată, a primit aviz favorabil de la două dintre cele cinci comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor

Mai exact, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bătrânii care au grijă de nepoții naturali ori adoptați vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei, numai dacă părinții care se află în concediul de creștere renunță la dreptul lor și revin la muncă.

INDEMNIZAŢIA DE NEPOT se acordă de anul viitor. În ce condiţii se acordă

După cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, ce vor să se întoarcă la serviciu mai repede, pot ceva ”acordarea unui stimulent de inserție”. Așadar, dacă părinții vor renunța la concediul de creștere, bunicii vor primi acea indemnizație de 650 de lei. În aceste condiții, părinți vor primi stimulent de inserție, în vreme ce bunicii vor primi indemnizație de creștere.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile pentru indemnizația destinată creșterii nepoților se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu și vor fi însoțite, pe lângă actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic al copilului respectiv și de acordul scris al părinților.

Pensionare anticipată. Cum poţi să ieşi la pensie mai devreme dacă eşti femeie. Schimbări în LEGEA PENSIILOR

Dreptul la indemnizația pentru creșterea nepoților va înceta atunci când beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplinește condițiile inițiale (de exemplu, nu mai locuiește în România) sau atunci când, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poștale.

Acesta nu este singurul proiect ce propune măsuri destinate să-i sprijine pe cei implicați în creșterea și îngrijirea copiilor. De exemplu, tot în luna septembrie a fost înregistrată la Parlament o propunere legislativă care ar putea da posibilitatea părinților de a cere până la 710 lei pentru angajarea unei bone care să stea cu copilul până la trei ani.