67 de ani de la Hiroshima. Japonia a sunat clopotul durerii VIDEO

Japonezii au comemorat, luni, 67 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima. Ei au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 140.000 de oameni care au murit din cauza radiaţiilor. Tot luni, oficialii japonezi discută despre schimbările pe care le pot face în sistemul energetic.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 05:39
67 de ani de la Hiroshima. Japonia a sunat clopotul durerii VIDEO

La 6 august 1945, armata americană lansa prima bombă atomică din istorie, deasupra oraşului industrial Hiroshima. Flacăra şi suflul exploziei au distrus orice urmă de viaţă pe o rază de peste un kilometru. Statele Unite nu şi-au cerut niciodată scuze oficial pentru atacurile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Odată cu dezastrul de la centrala nucleară, a devenit foarte dificil pentru omenire să uite ce s-a întâmplat atunci. Chiar şi acum, cei care au supravieţuit dezastrului sunt la fel de afectaţi”, a declarat Kazumi Matsui, primarul din Hiroshima.

Ceremonia coincide cu discuţiile oficialilor japonezi despre viitorul energetic al ţării. În iulie, peste 100.000 de oameni au protestat faţă de repornirea centralelor nucleare.

„Pentru cei care nu mai pot trăi, încercăm să le aducem viaţa la normal lor atât prin decontaminarea zonelor afectate, cât şi prin reconstruirea infrastructurii de bază. Sperăm să facem inovaţii în energie astfel încât să renunţăm la energia nucleară pentru ca oamenii să trăiască în siguranţă”, a spus Yoshihiko Noda, premierul Japoniei.

La ceremonie au fost prezenţi şi nepotul preşedintelui american Harry Truman, care a ordonat atacul nuclear, dar şi ambasadorul Statelor Unite în Japonia. Pe 9 august, alte ceremonii vor fi organizate în memoria atacului de la Nagasaki.