7 metode simple şi eficiente pentru a vă curăţa încălţările. Apa micelară sau sucul de lămâie, mult mai potrivite decât maşina de spălat

Adidaşii şi teneşii sunt printre articolele de încălţăminte care nu se vor demoda niciodată. Toată lumea îi poartă, mai ales că pot fi combinaţi într-o grămadă de feluri. Şi tocmai pentru că sunt atât de purtaţi ajung să se murdărească cel mai uşor.

10 nov. 2021, 17:14
7 metode simple şi eficiente pentru a vă curăţa încălţările. Apa micelară sau sucul de lămâie, mult mai potrivite decât maşina de spălat

Nu e nicio problemă, căci soluţii se găsesc întotdeauna. Şi dacă credeaţi că soluţia salvatoare este maşina de spălat, ei bine, reprezentanţii marilor branduri de încălţări nu prea recomandă această metodă fiindcă adidaşii se pot deforma sau chiar dezlipi. Chiar dacă nu se întâmplă după prima spălare, după alte două-trei încercări s-ar putea să vă convingeţi că nu a fost o idee tocmai bună. Sunt unele modele care pot fi băgate la maşină, cum ar fi bascheţii din pânză. Desigur, temperatura de spălare trebuie setată în funcţie de fiecare model.

Dacă vorbim despre încălţări din piele naturală sau piele întoarsă, ele nu pot fi curăţate niciodată la maşină, doar manual.

Adidaşii ar trebui curăţaţi imediat cum vă întoarceţi de la plimbare ca să nu se usuce murdăria şi să fie abordbită în material. Iar pentru încălţările din piele e indicat să folosiţi o cârpă moale şi umedă.

Iată metode simple şi eficiente de a-ţi curăţa încălţările:

  • Apă micelară

Dacă nu v-aţi gândit la acest lucru până acum, ei bine, acum aflaţi că apa micelară nu e bună doar pentru demachiere, ci e o soluţie eficientă pentru curăţarea adidaşilor, mai ales a celor din piele ecologică. Puteţi folosi chiar o dischetă demachiantă pentru a şterge urmele de praf de pe suprafaţa pantofilor sport.

  • Pastă de dinţi

Aveţi nevoie de o periuţă şi pastă de dinţi. E de preferat să alegeţi o pastă albă, iar periuţa să fie de duritate medie. Spălaţi încălţările şi clătiţi-le cu apă călduţă după ce le-aţi frecat uşor cu periuţa. În cazul cizmelor de piele întoarsă, puteţi folosi un burete de vase în loc de periuţă fiindcă e mai moale şi nu strică materialul.

  • Suc de lămâie

O altă metodă bună e folosirea sucului de lămâie, care e un înălbitor natural. El poate fi utilizat şi la curăţarea hainelor, dar şi a adidaşilor. Diluează 2 linguri de suc de lămâie cu aceeaşi cantitate de apă caldă, apoi înmoaie în soluţie o cârpă şi şterge cu ea suprafeţa pantofilor sport de culoare albă.

  • Bicarbonat de sodiu

O altă soluţie preparată în casă poate fi alcătuită din 4 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de apă oxigenată şi 2 linguri de apă caldă. Întinde cu un burete pasta obţinută peste suprafaţa adidaşilor şi las-o până ce se usucă. Îndepărtează apoi urmele de bicarbonat cu o cârpă moale şi uscată. Mulţi care au încercat această metodă spun că este printe cele mai eficiente.

  • Săpun de casă

Dacă porţi adidaşi din piele ecologică sau teneşi din pânză, îi poţi spăla cu săpun de casă. Umezeşte un burete, aplică pe el săpunul şi freacă adidaşii ca să faci spumă, apoi clăteşte. Dacă ai teneşi din pânză cu pete galbene sau cu urme de iarbă, ar trebui să-i laşi la înmuiat. Prepară o soluţie din puţin săpun răzuit şi o cană de apă clocotită. Când se mai răceşte puţin, aplică soluţia peste adidaşi şi îndinde cu un burete. Lasă să acţioneze 30 de minute, apoi clăteşte.

  • Acetonă

Şi acetona poate fi folosită pentru curăţarea pantofilor, nu doar pentru îndepărtarea ojei. Însă ea trebuie să fie neapărat incoloră. Aplicaţi puţină soluţie pe o dischetă de vată sau pe un burete şi ştergeţi petele de pe marginile adidaşilor. În special, acetona este eficientă pentru urmele negre de la asfalt sau cele verzi de la iarbă.

  • Amidon de cartofi

Are tot efect de albire. E recomandat mai ales pentru încălţămintea din piele. Amestecaţi o pastă constistentă din amidon cu puţin lapte. Întindeţi pasta pe un burete umed şi ştergeţi cu el suprafaţa murdară. Nu folosiţi această metodă pe încălţări din materiale sintetice sau din piele întoarsă.

Citeşte şi Nu folosi niciodată acest obiect la curățenia în baie. Greșeala pe care tot mai mulți români o practică: ”E periculos pentru sănătate!”

Citeşte şi Trucurile pe care trebuie să le știi despre mâini în sezonul rece. Scapi de neplăceri într-o clipită!