7 zile de doliu la Medellin. A murit ‘cel mai mare artist columbian din toate timpurile’: „Va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor”

7 zile de doliu la Medellin. Pictorul şi sculptorul columbian Fernando Botero, celebru pentru personajele sale voluptoase şi considerat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului XX, a murit vineri la vârsta de 91 de ani. Potrivit fiicei sale, Lina, Fernando Botero, născut în 1932 la Medellin, în centrul Columbiei, s-a stins din viață la Monaco, unde locuia.

16 sept. 2023, 11:59
7 zile de doliu la Medellin. A murit ‘cel mai mare artist columbian din toate timpurile’: „Va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor”
7 zile de doliu la Medellin

7 zile de doliu la Medellin. Starea sa de sănătate a lui Fernando Botero se deteriorase în ultimele zile şi a murit din cauza unei „pneumonii”.

Este cel mai columbian dintre columbieni, pentru că a purtat Columbia în inima sa în permanenţă. Nu doar pentru că a fost la curent cu actualitatea columbiană, sensibil la nevoile şi domeniile în care putea ajuta, ci şi pentru că Columbia şi amintirile sale i-au alimentat opera artistică. A continuat să picteze până la sfârşit, chiar sâmbătă o făcuse„, a declarat fiica lui, subliniind că tatăl ei „suferea de mai mulţi ani de boala Parkinson„.

Încă de vineri dimineaţă, la Bogota, curioşii s-au adunat în faţa uneia dintre operele maestrului, impunătorul „Bărbat călare”, aflat la intrarea într-un parc din apropierea centrului istoric al capitalei.

De asemenea, vizitatorii s-au adunat în faţa lucrărilor expuse la Muzeul Botero, la doi paşi de Plaza de la Candelaria, într-o clădire colonială spaniolă care adăposteşte aproximativ o sută de lucrări ale artistului.

Citește și: Doliu în lumea artiștilor. S-a stins din viață la 68 de ani: „A lăsat un gol în inima şi sufletul nostru”

7 zile de doliu la Medellin

Vineri, presa columbiană l-a salutat la unison pe „cel mai mare artist columbian din toate timpurile„, artistul „universal” sau planetar, iar oraşul său natal, Medellin, a declarat şapte zile de doliu pentru „a-i aduce un omagiu maestrului (…) după o viaţă plină de opere şi o moştenire care va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor locuitorilor oraşului„, a declarat primarul acestuia, Daniel Quintero.

Regretăm profund moartea maestrului Botero, un mare om de artă şi cultură, dar şi un mare om datorită dragostei sale pentru Medellin, pentru Columbia şi pentru America Latină. Opera sa, viaţa sa, moştenirea sa vor rămâne în acest oraş pe care l-a iubit atât de mult şi în care a lăsat atât de multe opere„, a adăugat primarul.

Diverse forme de omagiera, inclusiv flori şi muzică, vor avea loc în Plaza Botero, unde sunt expuse 23 de sculpturi donate de artist oraşului în 2002 şi care sunt admirate de mii de turişti în fiecare an. Potrivit departamentului cultural al oraşului, „va exista, de asemenea, un perete pe care publicul va putea scrie diverse mesaje pentru artist„.

Medellinul va afişa, de asemenea, în diferite locuri chipul lui Fernando Botero„, în timp ce oraşul va găzdui „conferinţe, lecturi şi acţiuni pentru a comemora şi celebra viaţa şi opera” sculptorului.

Potrivit municipalităţii, „rămăşiţele maestrului vor fi înmormântate la Pietrasanta, în Italia, alături de cele ale soţiei sale, Sophia Vari, sculptoriţă greacă, care a murit la 5 mai anul acesta„, după 48 de ani de convieţuire. Potrivit fiicei sale, decesul ei i-a provocat „o tristeţe infinită”.