70 de ani de la debarcarea în Normandia: Obama, Putin, Merkel, printre liderii prezenţi FOTO şi VIDEO

Se împlinesc 70 de ani de la debarcarea în Normandia, o zi istorică ce a dus la victoria Aliaţilor în cea de-a doua conflagraţie mondială.

RomaniaTV.net
06 iun. 2014, 13:50

Mii de veterani şi 19 şefi de stat iau partela ceremoniile de pe plajele din nordul Franţei. Preşedintele francez este cel care a dat startul evenimentelor şi a adus omagiul naţiunii celor 20 de mii de victime ale bătăliei pentru Normandia.

Francois Hollande s-a aflat alături de Barack Obama la cimitirul american, unde sunt îngropaţi aproape 10 mii de soldaţi americani. Aceasta a fost prima ceremonie consacrată împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea Aliată, pe 6 iunie 1944. Este vorba despre prima recunoaştere oficială a celor circa 20.000 de morţi din perioada 6 iunie – 22 august 1944. Regiunea a fost eliberată de sub nazişti abia pe 12 septembrie.

„Sunt onorat să mă întorc aici pentru a aduce un omagiu bărbaţilor şi femeilor din generaţia care a sfidat orice pericol. Printre ei, veteranii Zilei Z. Domnilor, ne simţim umili în prezenţa dumneavostră, astăzi, aici!”, a declarat Barack Obama, în faţa veteranilor.

În apropiere, la Cimitirul din Bayeux, a avut loc o altă ceremonie, la care a fost prezentă suverana Marii Britanii.

Alături de regina Elisabeta a II-a s-au aflat prinţul Charles şi Camilla, dar şi premierul francez Manuel Valls. La Cimitirul din Bayeux sunt înmormântaţi peste 4.000 de britanici.

Între timp, Angela Merkel l-a scos din izolare pe liderul rus, Vladimir Putin. Cei doi s-au întâlnit la Deauville, în cadrul evenimentelor prilejuite de debarcarea aliată. Tema discuţiilor a fost situaţia din Ucraina, la două luni după anexarea Crimeei la Rusia, o acţiune care a declanşat cea mai acută criză diplomatică dintre Moscova şi Occident de la căderea URSS.