700 de tone de nitrat de amoniu, substanţă care a cauzat explozia din Beirut, sunt blocate într-un port din India

Autorităţile locale din India au anunţat vineri că aproape 700 de tone de nitrat de amoniu, substanţa suspectă care a provocat explozia uriaşă din oraşul Beirut, sunt blocate într-un port din India din anul 2015. 

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 16:12
700 de tone de nitrat de amoniu, substanţă care a cauzat explozia din Beirut, sunt blocate într-un port din India

Autorităţile indiene au ordonat o trecere în revistă a substanţelor periculoase stocate în porturile din această ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, fiind alarmate de tragedia din capitala libaneză, care a făcut cel puţin 149 de morţi, 5.000 de răniţi şi a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost.

Autorităţile au fost alertate de prezenţa a 690 de tone de nitrat de amoniu stocate în portul din Chennai, capitala regională a statului Tamil Nadu. Substanţa menţionată se află în 37 de containere importate din Coreea de Sud în 2015 de o companie indiană, dar a fost confiscată de vameşii din port.

Citeşte şi: Proteste de amploare la Beirut. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor

Vameşii locali au dorit să transmită populaţiei mesaje de asigurare, afirmând că situaţia nu prezintă riscuri şi că un proces ce vizează o vânzare la licitaţie a nitratului de amoniu este în curs de desfăşurare, pentru ca portul din Chennai să se debaraseze de acest compus chimic.

„Produsele chimice confiscate sunt stocate într-o manieră protejată şi siguranţa încărcăturii şi a publicului sunt garantate, ţinând cont de natura periculoasă a substanţei”, a precizat Departamentul vamal într-un comunicat.

Citeşte şi: Exploziile din Beirut, noi detalii din anchetă. 16 funcţionari ai portului au fost reţinuţi

Nitratul de amoniu, o sare albă şi inodoră, folosită ca bază de fabricaţie pentru numeroase îngrăşăminte azotate sub formă de granule, a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv explozia înregistrată la uzina AZF din Toulouse în 2001.

Potrivit companiilor industriale, riscul de explozie este minim atunci când dispoziţiile de siguranţă sunt respectate, iar o temperatură foarte mare – de aproape 200 de grade Celsius – este necesară pentru ca această substanţă să înceapă să ardă. Accidentele industriale sunt frecvente însă în India. În luna mai, o scurgere de gaze produsă într-o uzină din sudul ţării a făcut 15 victime.

Citeşte şi: Un arhitect francez a murit în urma exploziilor din Beirut. Bărbatul filma haosul din capitala Libanului

India s-a confruntat şi cu cea mai mare catastrofă industrială din istorie, odată cu tragedia produsă la Bhopal în 1984. Atunci, un nor toxic scăpat dintr-o uzină de pesticide a grupului american Union Carbide aflată în acest oraş din centrul Indiei a ucis pe loc 3.500 de persoane, iar alte 25.000 au decedat în anii următori.