Un arhitect francez a murit în urma exploziilor din Beirut. Bărbatul filma haosul din capitala Libanului

Un arhitect francez, Jean-Marc Bonfils, a murit în urma celei de-a doua explozii din Beirut. Acesta se afla în apartamentul său, într-un imobil pe care l-a conceput şi pentru care a primit un premiu internaţional, când a avut loc prima deflagraţie, marţi seară.

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 17:58
Un arhitect francez a murit în urma exploziilor din Beirut. Bărbatul filma haosul din capitala Libanului

Conform cotidianului  L’Orient-Le Jour, arhitectul filma în direct magazinele care ardeau din port în direct pe Facebook, în momentul în care a fost surprins de a doua explozie.

Citeşte şi: Explozia de la Beirut a avut echivalentul unui cutremur cu magnitudinea 4,5. Ce spun seismologii

Ghassan Hajjar, unul dintre prietenii săi libanezi, a povestit pentru LCI cum a plecat în căutarea arhitectului în turnul East Village, pe strada Armenia, în cartierul Mar Mikhaël, unul dintre cele mai cunoscute din capitală dar şi unul dintre cele mai apropiate de port şi de centrul exploziei.

„Era haos total în imobil, apă peste tot pe scări. Uşile au fost aruncate în aer din cauza exploziilor”, a relatat el. Salvatorii l-au găsit pe Jean-Marc Bonfils în bucătărie, sub grămezi de mobilă şi moloz, în viaţă potrivit martorilor. După ce a fost transferat la un spital de urgenţă american, câteva ore mai târziu a fost constatat decesul.

Jean-Marc Bonfils s-a născut în Beirut şi a pleat la studii în Franţa unde şi-a luat diploma la École d’architecture Paris-Villemin în anul 1987. Foarte ataşat de noţiunea de patrimoniu, a studiat şi istoria artei la École du Louvre. A lucrat timp de zeci de ani în Paris înainte de a câştiga o competiţie internaţională de arhitectură care l-a readus în ţara natală în 1995. În Franţa, a participat la mari proiecte de dezvoltare precum Greenpark.

Agenția rusă TASS, citată de presa din Republica Moldova, scrie că la baza exploziilor din Beirut ar fi stat 2.750 de tone de nitrat de amoniu confiscat, în 2015, de pe o navă cargo Rhosius, aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Faptul că deflagraţia a pornit de la cele 2750 tone de material explozibil, depozitat în zona portuară de mai mulţi ani, a fost confirmat atât de președintele Libanului, cât şi de primul-ministru, scrie deschide.md.

Exploziile din Beirut au avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, potrivit Al Jazeera. Acestea au fost resimțite și în Cipru, la o distanță de 200 de km.