71 de români sunt blocaţi pe o navă de croazieră în Mexic. Anunţul făcut de MAE

71 de marinari români sunt blocaţi pe o navă de croazieră, în Mexic. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, au fost făcute demersuri i pe lângă autoritățile locale pentru obținerea de informații suplimentare privind identitatea și situația cetățenilor români.

18 mai 2020, 13:23
71 de români sunt blocaţi pe o navă de croazieră în Mexic. Anunţul făcut de MAE

Potrivit MAE, Ambasada României în Ciudad de Mexico s-a autosesizat în 12 mai cu privire la situația mai multor cetățeni români aflați, în prezent, la bordul navei de croazieră Holland America Koningsdam, andocată în portul Puerto Vallarta din Mexic.

Conform datelor obținute de misiunea diplomatică, la bordul navei Koningsdam au fost îmbarcați membrii echipajelor mai multor nave de croazieră aflate în zonă (inclusiv nava de croazieră Seabourn), printre care se află și 71 de cetățeni români. De asemenea, reprezentantul companiei care deține navele de croazieră a confirmat misiunii diplomatice că procedura de obținere a aprobărilor pentru debarcare și repatriere a persoanelor aflate la bordul navei este în derulare, autoritățile locale solicitând date cu privire la starea de sănătate a persoanelor aflate la bord și planul de repatriere pentru toți cetățenii străini aflați la bord.

Ministerul Afacerilor Externe semnalează că, în același timp, misiunea diplomatică a României în Mexic a făcut demersuri alături de reprezentanții diplomatici ai altor state membre ale UE care au cetățeni pe acest vas pentru facilitarea demersurilor de debarcare. Totodată, conform datelor obținute de ambasadă, până la acest moment, autoritățile mexicane au permis debarcarea a 20 de persoane, cetățeni mexicani și străini rezidenți în Mexic, printre care și un cetățean român.

MAE precizează că repatrierea cetățenilor români aflați la bordul unor nave de croazieră sau de marfă, ale căror contracte de muncă sunt în derulare (nefinalizate) intră în responsabilitatea angajatorilor, demersurile de repatriere fiind realizate de către companiile angajatoare, în conformitate cu dispozițiile contractului de muncă și în strictă concordanță cu măsurile adoptate de autoritățile competente în contextul pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi MAE oferă bani de chirie românilor din diaspora