8 lucruri pe care doctorul nu o să ţi le spună niciodată

Chiar dacă medicul tău nu vrea asta şi e plin de bune intenţii, tot există posibilitatea să îţi ascundă anumite detalii pe care tu, de fapt, ţi-ai dori să le ştii şi ai tot dreptul să le ştii. Iată 8 secrete care îţi pot salva banii, timpul şi uneori chiar viaţa, 8 lucruri pe care nu le vei auzi niciodată, decât dacă ştii despre ce anume să întrebi.

RomaniaTV.net
13 oct. 2012, 06:09
8 lucruri pe care doctorul nu o să ţi le spună niciodată

1. „Nu ai nevoie de analiza asta!”
 
Că să-şi justifice propriile decizii, în cazul în care ar fi luaţi la bani marunţi de către autorităţile financiare ale spitalului, medicii sunt tentaţi să mai facă şi economie când vine vorba despre teste şi analize medicale. De altfel, s-a dovedit, în urma unor sondaje, că aproximativ 50% din colonoscopiile recomandate de către medici nu aveau nici un fundament. Totuşi, e mai bine să previi decât să tratezi şi când spunem asta, nu ne referim doar la colonoscopii. La polul opus se află cel mai des recomandate teste, cum ar fi RMN-ul sau radiografiile. Sunt proceduri care te expun mult, iradiindu-ţi întreg corpul. Când primeşti o astfel de recomandare, întreabă dacă chiar e necesar să faci astfel de teste.

2. „Asta o să te coste!”

Foarte mulţi medici nu-şi informează corect pacienţii în legătură cu cheltuielile pe care statul sau asigurarea de sănătate nu le acoperă. De cele mai multe ori întâlnim situaţia asta când vine vorba despre vizitele medicale la domiciliu. Şi când sunt întrebaţi care este motivul pentru care nu-şi informează pacienţii, doctorii mereu spun că n-au timp suficient, că sunt ocupaţi şi lucrează contra cronometru. Soluţia este să-i vorbești medicului tău despre locul cel mai sensibil a€“ portofelul. Spune-i clar şi deschis că nu-ţi permiţi să arunci cu banii pe fereastră. Îţi garantăm că va găsi soluţii în conformitate cu legile care ţin de sănătate şi care te vor costă mai puţin.

3. „Pastilele astea au doar un efect tip Placebo”
 
Studii în domeniu au demonstrat că un procent de 40% dintre pacienţii care se prezintă la medic cu simptome de răceală pleacă de acolo cu o reţetă de antibiotic. Şi asta se explică foarte simplu: unui medic îi ia cam 15 minute să explice pacientului beneficiile şi contraindicaţiile antibioticului, dar îi ia doar 1 minut să-i prescrie reţeta. Ca atare, spune-i medicului tău că eşti ferm convins că răceală ta nu e ceva chiar atât de grav, încât să necesite antibiotic. Asta îi va indica şi lui că nu eşti genul de pacient care nu pleacă din cabinet decât cu reţete pentru o tonă de pastile „miraculoase”. Şi – mare atenţie – să nu cumva să fii diagnosticat cu sinuzită; sinuzitele ocupă un loc fruntaş în topul afecţiunilor care nu au nevoie de tratament cu antibiotic.

4. „Eu nu previn afecţiunile, eu doar le tratez”

Pare să fie una dintre afirmaţiile favorite ale multor doctori. Şi se mai pare că aceşti doctori n-au auzit niciodată de celebra zicala: „Un măr pe zi te ţine departe de doctori”. Studii relevante demonstrează că doar un medic din şase are discuţii cu propriii pacienţi despre rolul nutriţiei corecte şi sănătoase şi efectul acesteia asupra organismlui; despre cum ceea ce mănânci poate preveni un procent mare de afecţiuni. Noi te sfătuim să nu te dai bătut: chiar dacă medicul tău nu se pricepe la nutriţie sau nu te poate îndruma despre cum să procedezi că să ai o viaţă sănătoasă, în mod sigur cunoaşte un alt medic de specialitate, care te poate sfătui în sensul dorit. Nu te sfii să ceri referinţe şi să mergi să obţii informaţii vitale pentru viaţă şi sănătatea ta.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro

http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/8-lucruri-pe-care-doctorul-n-o-sa-ti-le-spuna-niciodata/