850 de cupluri beneficiază de fertilizare in vitro finanţată de stat

Numărul cuplurilor care pot beneficia de finanţare pentru procedura de fertilizare in vitro a crescut de la 300 la 850, în acest an. Celor 10 clinici participante în program li se adaugă încă 3, din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi. Sunt singurele modificări aduse Subprogramului de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, relansat în luna mai a anului trecut.
Alina Costache
13 mai 2016, 08:57
850 de cupluri beneficiază de fertilizare in vitro finanţată de stat

„Salutăm continuarea Subrogramului Naţional de Fertilizare in Vitro. Atât noi, medicii care ne confruntăm deseori cu adevărate drame din lipsă de fonduri, cât şi părinţii care fac eforturi supraomeneşti pentru a acoperi unele costuri. Totuşi, aş fi aşteptat, pe lângă un număr mai mare de beneficiari, şi o creştere a plafonului, astfel încât să se acopere costurile pentru 3 proceduri, nu doar 70% din prima încercare. Sperăm că medicaţia necesară va trece şi ea pe lista cheltuielilor acoperite de stat. Costurile pentru tratament variază între 800 şi 1.500 de euro, în funcţie de rezerva ovariană şi de vârsta pacientei. Stresului care afectează cuplul cu probleme de infertilitate, i se adaugă astfel şi greutatea, uneori chiar imposibilitatea, de a acoperi cheltuielile. Gândiţi-vă că, în clinicile de la noi, se fac în jur de două mii de fertilizări anual, iar din fondurile de stat nu sunt acoperite nici măcar 10%”, afirmă dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, specialist în probleme de fertilitate.

Condiţiile de includere în program rămân neschimbate. Există 6 criterii majore de includere: cuplul trebuie să aibă indicaţie de la un medic specialist pentru fertilizare in vitro, cei doi parteneri trebuie să aibă asigurare de sănătate, vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani, cu un index de masă corporală cuprinsă între 20 şi 25, deci fără surplus major de greutate, iar rezerva ovariană să fie în limite probate prin valoarea AMH mai mare de 1,1 ng/ml. Odată îndeplinite aceste criterii, tehnica este „primul venit, primul servit”, fiecare clinică având repartizate în jur de 70 de proceduri decontabile, în condiţiile menţionate.

„Statisticile arată că în România, şansele au crescut de la sub 30% înainte de 2009, la aproape 35% în prezent, graţie perfecţionării medicilor şi a aparaturii de ultimă generaţie, utilizată acum şi la noi. Într-un domeniu atât de delicat şi de sensibil cum este infertilitatea, orice şansă în plus poate face diferenţa între a fi şi a nu fi părinte”, susţine dr. Chadi Muheidli.

Subprogramul Naţional de Fertilizare in Vitro s-a reluat în anul 2015, după 2 ani de nefuncţionalitate. Ideea reluării s-a bazat atât pe bugetul existent, cât şi pe rezultatele primului program. Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat pe o perioadă de 15 luni, acesta începând în iulie 2011 şi sistat la începutul anului 2013. Datele Ministerului Sănătăţii arată că în primul program de fertilizare in vitro s-au înscris 1.129 de persoane şi s-au născut peste 300 de copii, iar contribuţia statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Pentru anul 2015, Ministerul Sănătăţii a alocat 2.040.000 lei pentru reluarea Subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, sumă din care pot fi acoperite 330 de proceduri de fertilizare la un cost de 6.188 de lei fiecare. Suma alocată nu acoperă integral costurile unei proceduri, iar pacienţii sunt nevoiţi să achite în plus cel puţin 2.200 de lei, în funcţie de clinica aleasă.

Citeşte şi ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cât costă să construiești o casă de 80 mp la roșu. Lista completă a prețurilor din 2025 pentru materiale și manopera
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Poți închide centrala într-un mobilier de bucătărie? Ce prevede legea și care sunt normele de siguranță
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Dramă pentru un cunoscut cântăreț. Are cancer în stadiu terminal
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Un nor toxic de clor obligă 160.000 de spanioli să rămână în case. De la ce a plecat totul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești