900 de familii de mineri disponibilizaţi vor primi ajutoare de la Guvern

Guvernul a decis alocarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 8 milioane de lei pentru minerii disponibilizaţi, printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de marţi. 

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 16:27
900 de familii de mineri disponibilizaţi vor primi ajutoare de la Guvern

Într-un comunicat transmis de Executiv se arată că ajutoarele vor fi acordate pentru 900 de familii de mineri de la exploatările miniere de la Petrila, Paroşeni şi Uricani, care urmează să îşi înceteze activitatea.

„Actele normative aprobate prevăd acordarea de ajutoare de urgenţă persoanelor disponibilizate, care să asigure, până la găsirea unui loc de muncă sau desfăşurarea de activităţi independente aducătoare de venituri, un suport financiar care să prevină riscul excluziunii sociale”, se arată în comunicat.

Suma efectivă acordată cu titlu de ajutor va fi aprobată de ministrul Muncii, pe baza propunerii cuprinse în anchetele sociale efectuate de agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene în a căror rază teritorială îşi au domiciliul familiile minerilor disponibilizaţi.

Cincisprezece persoane disponibilizate în luna octombrie de la Compania Naţională a Huilei (CNH) au intrat, săptămâna trecută, în greva foamei, protestând astfel în faţa sediului CNH pentru că nu au primit a doua tranşă a plăţilor compensatorii cuvenite.

Potrivit protestatarilor, la momentul în care au fost de acord cu disponibilizarea de la CNH li s-a garantat plata salariilor compensatorii în trei tranşe, respectiv lunile octombrie, noiembrie şi decembrie.

Directorul CNH, Constantin Jujan, a declarat că aceste plăţi ar fi trebuit făcute de companie din subvenţia acordată pentru minele care urmează să fie închise până în anul 2018, iar subvenţia nu a fost alocată de Guvern, astfel încât CNH nu are capacitatea financiară de a-şi respecta protocolul cu disponibilizaţii.