Efectele scandalului NSA: Mai bine SPIONAŢI decât IGNORAŢI

Francezii ar trebui mai degrabă să se bucure decât să se plângă de faptul că sunt spionaţi de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA), această afacere demonstrează că ei sunt încă importanţi, comentează jurnalistul american Henry Chu, în paginile cotidianului Los Angeles Times.
Romania TV
24 oct. 2013, 08:24
Efectele scandalului NSA: Mai bine SPIONAŢI decât IGNORAŢI

Francezii ar trebui mai degrabă să se bucure decât să se plângă de faptul că sunt spionaţi de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA): această afacere demonstrează că ei sunt încă importanţi, comentează jurnalistul american Henry Chu, în paginile cotidianului Los Angeles Times, preluat de Courrier International, informează Agerpres.

Citeşte şi UE cere explicaţii SUA în scandalul interceptărilor secrete. Câţi români sunt spionaţi de americani

Citând documentele erau transmise de fostul agent al NSA, Edward Snowden, cotidianul francez Le Monde anunţa că reţeaua agenţiei a strâns 70,3 milioane de informaţii interceptate din comunicaţii telefonice franceze într-o singură lună, începând din decembrie 2012. Formarea anumitor numere declanşa înregistrarea de conversaţii, iar SMS-urile care conţineau anumite cuvinte cheie erau de asemenea interceptate în mod automat, preciza cotidianul francez. Potrivit acestuia, NSA a colectat informaţii ce vizau „atât persoane suspectate de legături cu activităţi teroriste, cât şi indivizi vizaţi pentru simpla lor apartenenţă la lumea afacerilor, politicii sau administraţiei franceze”.

Serviciile de securitate franceze şi-au dezvoltat propriul lor sistem de supraveghere în masă

În opinia jurnalistului Henry Chu de la LA Times, mai şocant ar fi fost dacă se afla că francezii nu sunt spionaţi. În cea mai bună lume a supravegherii electronice, ar trebui să fii cu adevărat lipsit de importanţă ca să fii ignorat, subliniază jurnalistul american. De altfel, după cum nota anterior Le Monde, serviciile de securitate franceze şi-au dezvoltat ele însele propriul sistem de supraveghere în masă, capabil să monitorizeze comunicările din Franţa şi cele pe care utilizatori din Franţa le au cu persoane din alte ţări, inclusiv mesajele din reţele de socializare precum Facebook şi Twitter, scrie Agerpres.

Citeşte şi Cea mai supravegheată ţară de către spionii americani

Prin urmare, comentează Henry Chu, guvernului francez nu-i repugnă să-şi spioneze propriii cetăţeni. Ceea ce-i deranjează este că o fac şi alţii.

Oricum, este clar că „duhul din sticla informatică” a scăpat. Într-o lume atât de interconectată precum a noastră, dreptul cetăţenilor de a-şi proteja viaţa privată are tendinţa de a se topi precum zăpada sub razele soarelui. În toate ţările, în toate limbile, noile reguli sunt următoarele: nu există viaţă privată. Dacă un guvern doreşte – iar cel american vrea în mod sigur – el poate să scormonească până la cele mai mici detalii în „viaţa electronică” a cetăţenilor şi el o va face. În acest demers, guvernele nu sunt singure, ci susţinute de marile companii. Google, Facebook, Amazon – ele vă vor şi nu au intenţia să vă lase din mâini.

„Prin urmare, francezilor, bine aţi venit în lumea reală. Libertate, egalitate, fraternitate! Sper că nu aveţi nimic de ascuns”, conchide, ironic, jurnalistul american.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe care sunt singurele două zodii care mint cel mai mult. Nu e bine să le ai în viața ta, evită-le
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan