Liderul UDMR: Regret plecarea lui Raed Arafat. SMURD nu va dispărea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că este nevoie în continuare de experienţa lui Raed Arafat şi s-a arătat convins că acesta va contribui, în perioada dezbaterii publice pe Legea sănătăţii, la îmbunătăţirea sistemului.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 16:26
Liderul UDMR: Regret plecarea lui Raed Arafat. SMURD nu va dispărea

„Eu, personal, regret plecarea lui Raed Arafat de la minister şi consider că este un bun specialist, este un om care a contribuit la construcţia sistemului şi este nevoie de experienţa lui în continuare şi sunt convins că va contribui în continuare, în perioada dezbaterii publice pe Legea Sănătăţii, la îmbunătăţirea sistemului. Dar SMURD nu va dispărea şi nu trebuie să dispară. Dacă există o complementaritate şi o competiţie trebuie să fie în aşa fel încât tot ce este bun şi funcţionează să nu dispară, eventual să fie completat cu ceva care va îmbunătăţi sistemul”, a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Preşedintele UDMR a reiterat faptul că Uniunea nu susţine angajarea răspunderii pe proiectul Legii sănătăţii.

„Nu susţinem angajarea răspunderii pe acest proiect al Legii sănătăţii pentru că legile se fac în Parlament. Este nevoie de o dezbatere parlamentară şi de o consultare largă în toată ţara. Prin dezbaterile parlamentare vom avea un proiect de lege care va fi în beneficiul cetăţenilor, nu al băieţilor deştepţi din zona asigurărilor private sau alte zone”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, va iniţia, în lunile ianuarie şi februarie, consultări publice în toate judeţele pe tema proiectului Legii sănătăţii.

Kelemen a afirmat că UDMR va avea amendamente şi propuneri la proiectul Legii sănătăţii pentru toate capitolele, şi pentru serviciile de urgenţă, şi pentru asigurări, până când dezbaterea publică va lua sfârşit şi până când proiectul va ajunge în Parlament.

El a spus că în cadrul şedinţei Prezidiului UDMR s-au discutat principiile din proiectul Legii sănătăţii şi direcţia pe care se va merge în continuare.

„Am discutat dacă statul trebuie să se retragă din serviciul public numit sănătate sau nu, dacă trebuie să păstreze controlul, dacă din banii publici se poate face un profit privat, dacă este nevoie de aşa ceva, dacă poate fi mai eficient un sistem administrat de zona privată, ce mecanisme de control trebuie introduse astfel încât orice schimbare să fie doar în beneficiul cetăţeanului”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a afirmat că în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă şi în momentul de faţă există posibilitatea de a intra privaţii, iar aceasta va rămâne.

Totodată, Kelemen a precizat că este de acord cu propunerea deputatului PDL Sever Voinescu, de prelungire a dezbaterii publice pe tema Legii sănătăţii pe o perioadă de 60 de zile.

„O dezbatere publică de 60 de zile este firească. În 30 de zile nu ai cum să faci toate dezbaterile pe un proiect atât de complex. Este nevoie de cel puţin 60 de zile ca să fie o dezbatere profundă, serioasă şi reală, nu o dezbatere falsă despre un singur subiect, un singur om sau o singură problemă”, a spus liderul UDMR.

La şedinţa Prezidiului UDMR a fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, care nu a făcut nicio declaraţie.