Dezmăţ pe bani publici la Comisia de supraveghere a pensiilor private. Pe ce se cheltuiau sute de mii de euro

Şefii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au uitat de criză, potrivit adevarul.ro. Deşi anul trecut instituţia a ieşit pe minus cu peste un milion de euro, cei 80 de angajaţi şi şefii lor şi-au împărţit ilegal premii, prime de vacanţă şi de căsătorie.
Filip Stan
29 oct. 2013, 07:49
Dezmăţ pe bani publici la Comisia de supraveghere a pensiilor private. Pe ce se cheltuiau sute de mii de euro

Anul 2012 a fost unul dificil pentru Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), organism inclus din acest an în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dovada este că instituţia a înregistrat un deficit de peste un milion de euro, dar asta nu i-a împiedicat pe şefii Comisiei să arunce cu banii în stânga şi-n dreapta.

CSSPP a împărţit cu dărnicie salariaţilor premii, prime de vacanţă şi chiar de căsătorie. Cheltuielile s-au făcut ilegal, susţine un raport al Curţii de Conturi. Astfel, conducerea Comisiei a ignorat prevederile legale privind măsurile de reducere a unor categorii de cheltuieli publice. Auditul a avut loc în primăvara acestui an şi a verificat modul în care au fost administrate fondurile CSSPP. Angajaţii, plătiţi printr-un act normativ nul de drept Raportul Curţii de Conturi consemnează că, în 2012, totalul plăţilor făcute de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private s-a ridicat la 16,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Din această sumă, nu mai puţin de 79% au reprezentat cheltuieli de personal. Astfel, CSSPP, condusă de fostul ministru al Muncii Marian Sârbu până în aprilie 2013, când a fost comasată la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a plătit salarii, premii şi prime de tot felul în valoare de peste 13 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). La finele lui 2012, Comisia a raportat un deficit de 5,1 milioane de lei (1,15 milioane de euro). Pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli, Consiliul CSSPP a apelat la excedentul înregistrat în anii precedenţi. Grav este că salariaţii au fost remuneraţi în baza unui act normativ nul de drept. Plăţile făcute pentru „cheltuieli de personal” au avut la bază doar Regulamentul de salarizare a personalului CSSPP, aprobat de Consiliul CSSPP, fără ca acest act să fie publicat în Monitorul Oficial.

„Regulamentul de salarizare a personalului CSSPP este nul de drept, deoarece nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, conform Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă (…). Dat fiind faptul că actul normativ menţionat nu a îndeplinit formalitatea posterioară emiterii lui, respectiv publicarea în Monitorul Oficial, actul emis este nul/inexistent, iar actele administrative emise ulterior în baza lui sunt ineficiente”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi. Prime de vacanţă şi de căsătorie În urma controlului de la CSSPP, Curtea de Conturi a estimat erori sau abateri în valoare totală de 14,6 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Auditorii au stabilit că „fundamentarea anumitor categorii de cheltuieli nu a ţinut cont de restricţiile impuse de legislaţie pentru autorităţi şi instituţii publice”.

Astfel, CSSPP a cheltuit ilegal 1,78 milioane de lei (peste 400.000 de euro), reprezentând tichete cadou, premii şi prime de vacanţă. Şefii Comisiei nu i-au uitat nici pe angajaţii proaspăt însuraţi, aceştia primind prime cu ocazia căsătoriei. Pentru că „obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, CSSPP a tocat 60.000 de lei (13.500 de euro) pentru diverse bunuri a căror procurare a fost interzisă şi cheltuieli de protocol şi reprezentare peste nivelul prevăzut de lege. „Au fost făcute cheltuieli de protocol şi reprezentare fără a fi aprobate de ordonatorul de credite, fără avizul compartimentelor de specialitate şi viza pentru controlul financiar-preventiv propriu”, se arată în raportul de audit. Alţi 10.000 de lei au fost cheltuiţi aiurea (peste cuantumurile prevăzute de lege) pentru deplasări, delegări şi detaşări. Recompense pentru foştii directori Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost darnică şi cu foştii directori. Potrivit surselor de la Curtea de Conturi, fosta directoare economică a instituţiei, deşi îi expirase mandatul la jumătatea anului 2012, a încasat 16.000 lei, reprezentând indemnizaţie de concediu de odihnă şi primă de vacanţă. Banii încasaţi ilegal au fost restituiţi chiar în timpul controlului Curţii de Conturi. „În timpul misiunii de audit, conducerea CSSPP a luat următoarele măsuri operative: s-a restituit integral suma de 12.000 lei de către persoana care a încasat necuvenit indemnizaţia de concediu şi prima de vacanţă şi prin statul de plată aferent lunii martie 2013 s-au calculat, reţinut şi regularizat obligaţiile aferente către bugetul general consolidat”, se menţionează în raport.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară au refuzat să comenteze constatările Curţii de Conturi. Aceştia au contestat raportul de control, pe motiv că prevederile legale invocate de auditori nu se aplică în cazul lor.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost integrată, în aprilie 2013, în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), organism care a preluat şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Scopul acestei restructurări a fost reducerea cheltuielilor, adică salarii mai mici şi personal mai puţin. După restructurare, schema de personal a ASF, în loc să scadă, s-a îmbogaţit cu 300 de angajaţi. CSSPP este coordonată, în prezent, de vicepreşedintele ASF Ion Giurescu.

Fostul preşedinte Marian Sârbu a rămas membru neexecutiv al consiliului ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de Dan Radu Ruşanu, care primeşte un salariu de 14.000 de euro pe lună. Prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu câştigă 95% din salariul preşedintelui, adică 13.300 de euro, iar cei trei vicepreşedinţi, 90% – 12.600 de euro. Cei 12 membri neexecutivi, printre care şi Marian Sârbu, primesc fiecare câte 3.600 de euro.

 

VEZI SI:

Dan Radu Ruşanu s-a suspendat din PNL şi a demisionat din Parlament, urmare a numirii la ASF

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Decizia SGR așteptată de milioane de români. Comercianții solicită introducerea garanției de 0.5 lei și pentru aceste PET-uri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Apare o nouă monedă în România. Când e ziua lansării
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Moarte pe două roți! FEMEIE MOARTĂ pe loc sub ochii soțului, motocicletă făcută scrum, în urma unei coliziuni cu un camion!
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești