Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt

Deşi sunt extrem de nocive, băuturile carbogazoase sunt foarte consumate. Unele dintre cele mai renumite astfel de băuturi sunt Coca Cola şi Pepsi. ROMÂNIATV.NET a analizat ingredientele celor două băuturi, în varianta lor simplă. Iată încă o dată de ce nu este bine să consumi aceste băuturi răcoritoare carbogazoase şi cum pot fi explicate ingredientele pe care acestea le conţin.
Marilena Vili
20 nov. 2013, 08:25
Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt

Coca Cola şi Pepsi sunt unele dintre cele mai consumate băuturi carbogazoase. Deşi medici au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra acestor sucuri, deoarece nu sunt sănătoase, oamenii continuă să le consume.

Potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, băuturile carbogazoase nu hidratează organismul şi sunt periculoase deoarece conţin coloranţi şi zaharuri.

„Băuturile care pe lângă culoarea artificială şi aroma artificială conţin şi o cantitate mare de zaharuri nu ne hidratează, dar ne aduc foarte multe calorii goale. Un litru de băutură îndulcită poate să ne aducă până la 100-110 grame de zahăr alb. Această cantitate mare de glucide cu absorbţie rapidă va determina creşterea glicemiei şi risc de apariţie al obezităţii şi diabetului de tip 2. Astfel de băuturi pot conţine şi mulţi fosfaţi care pot dezechilibra balanţa calciu-fosfor şi să împiedice chiar fixarea calciului”, declara, pentru România TV, dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Coca Cola vs. Pepsi

Ingrediente Coca Cola, varianta simplă: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cofeină.

Ingrediente Pepsi, varianta simplă: apă, dioxid de carbon, sirop de fructoză din porumb, zahăr, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, cofeină, aromă naturală de cola.

Ingredientul care atrage atenţia şi care se regăseşte doar în Pepsi este siropul de fructoză din porumb. Acest sirop este mai ieftin decât zahărul, aşa că este folosit în cantităţi foarte mari. Mai multe studii au confirmat faptul că acesta poate provoca obezitate, diabet, hipertensiune arterială, cancer şi afectează memoria şi capacitatea de învăţare. Acest îndulcitor se regăseşte atât în băuturile carbogazoase, cât şi în iaurturi, pâine, cereale, sucuri de fructe, ketchup şi maioneză.

Siropul de porumb bogat în fructoză influenţează metabolismul, astfel încât face persoana care îl consumă să simtă încontinuu dorinţa de a mânca tot mai mult. Aceste pofte sunt greu de controlat, pentru că siropul încetineşte producerea de leptină, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului.

Un alt ingredient prezent în cele două băuturi este colorantul caramel E 150d. Acesta este un caramel sulfit de amoniu, colorant, de culoare maro şi artificial. Acesta se obţine prin încălzirea glucidelor alimentare, în prezenţa compuşilor sulfit şi amoniu. Nu se recomandă consumul frecvent!

Alt ingredient este acidul fosforic E338 – Ortofosforic. Acesta este un acidifiant natural, mineral. Nu este recomandat consumul frecvent, deoarece în doze mari încetineşte asimilarea calciului, magneziului şi fierului, mărind riscul de osteoporoză.

Aromele naturale sunt amestecuri de substanţe utilizate pentru a da gust şi/sau miros alimentelor. În ceea ce priveşte cofeina, persoanele care beau zilnic mulţi litri de suc pe bază de cofeină şi îndulcitori, riscă să aibă probleme musculare şi chiar cardiovasculare grave, din cauza scăderii nivelului de potasiu din sânge.

Aroma distinctivă de „cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore.

Citeşte şi Cât de PERICULOASE sunt băuturile carbogazoase. Vezi sfaturile dr. Mencinicopschi

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici