PIRAMIDA ALIMENTARĂ. REGULI pentru o alimentaţie sănătoasă FOTO

PIRAMIDA ALIMENTARĂ. Piramida alimentară reprezintă o exprimare grafică a recomandărilor nutriţionale, a cantităţilor şi a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a menţine starea de sănătate şi pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor boli legate de alimentaţie.
Marilena Vili
28 nov. 2013, 09:13
PIRAMIDA ALIMENTARĂ. REGULI pentru o alimentaţie sănătoasă FOTO

PIRAMIDA ALIMENTARĂ. Indicaţiile piramidei sunt exprimate în porţii de alimente, al căror consum zilnic va furniza toţi nutrienţii esenţiali, potrivit ms.gov.ro.

Piramida alimentară cuprinde:

1. Pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi);
2. Legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi);
3. Fructe (2-4 porţii pe zi);
4. Lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi);
5. Carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi).

Consumând alimente din toate grupele piramidei se realizează un aport adecvat de macro şi micronutrienţi. Piramida alimentară subliniază echilibrul, varietatea şi moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor şi fructelor. Aceste alimente stau la baza dietelor sănătoase, deoarece au un conţinut scăzut în grăsimi saturate, colesterol, zahăr şi sodiu. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, peşte, carne şi produse din carne cu un conţinut scăzut în grăsimi), reprezentate grafic în al treilea nivel al piramidei, punându-se accent în ultima perioadă pe consumul cărnurilor albe în defavoarea celor roşii (care tind să urce în partea superioară a piramidei).

Vârful piramidei, având cel mai mic volum, este reprezentat de grăsimi şi de produse zaharoase. Această porţiune nu are ataşate recomandări în ceea ce priveşte numărul de porţii, ci doar menţiunea de a fi consumate rar şi în cantităţi mici.

De asemenea, se recomandă reducerea cantitaţii de sare, iar alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici.

Piramida alimentară are la bază capacitatea de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a reduce riscul unor boli cronice cum sunt boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat şi unele forme de cancer.

Piramida oferă posibilitatea alegerii alimentelor din fiecare grupă reprezentată, putându-se crea combinaţii în funcţie de preferinţele individuale. În cazul în care una din categoriile de alimente nu poate fi consumată, este necesar ca nutrienţii furnizaţi de respectiva grupă să fie aduşi din alte produse. De exemplu, carnea şi peştele reprezintă surse majore de fier, zinc şi vitamine din grupul B în majoritatea dietelor. Dacă sunt evitate alimentele de origine animală, acestea trebuie furnizate de alte alimente, precum cerealele îmbogăţite în fier, spanac, fasole
uscată, linte, mazăre.

Pe lângă aceste recomandări dietetice, activitatea fizică este incredibil de benefică. A fost demonstrat faptul că mişcarea regulată scade riscul anumitor boli cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral,
cardiopatia ischemică, diabetul zaharat tip 2, cancerul de colon şi osteoporoza.

Astfel, este recomandat ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

REGULI pentru o alimentaţie sănătoasă:

1. Păstrează plăcerea de a mânca. Alimentaţia sănătoasă nu presupune ca anumite mâncăruri să fie interzise, iar altele obligatorii. Trebuie doar să existe un echilibru între alimentele din dietă.

2. Consumă alimente variate. Cu cât varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toţi nutrienţii esenţiali.

3. Alimentează-te corespunzător şi menţine-ţi greutatea normală. Supragreutatea atrage după sine o multitudine de probleme de sănătate.

4. Consumă o cantitate mare de cereale. Pâinea integrală şi neagră, orezul sau pastele făinoase nu constituie alimente hipercalorice, dimpotrivă, aceste alimente aduc nutrienţi importanţi şi fibre alimentare, conferă saţietate fără un aport de grăsimi.

5. Consumă o cantitate mare de fructe şi legume. Aceste alimente sunt importante surse nutritive şi furnizează în acelaşi timp antioxidanţi importanţi, ce protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a neoplaziilor.

6. Consumă alimente cu o cantitate mică de grăsimi. Consumul excesiv de grăsimi produce creşterea nivelului seric de colesterol şi al riscului pentru apariţia obezităţii şi bolilor cardiovasculare.

7. Consumă doar ocazional produse zaharoase rafinate. Aceste alimente au o valoare energetică foarte mare, dar un conţinut nutritiv relativ scăzut.

8. Consumă alcool cu moderaţie sau deloc. Consumul cu regularitate al unor cantităţi excesive atrage riscuri substanţiale.

9. Menţine echilibrul între aportul alimentar şi activitatea fizică. Pentru a reduce riscul de apariţie a bolilor cronice, precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, boala coronariană, diabetul zaharat de tip 2 sau diferite tipuri de cancere, este recomandat să se facă mişcare în fiecare zi.

Citeşte şi 100 de alimente sănătoase pentru buna funcţionare a organismului

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare