Adio, CV-uri. GAMIFICAREA, cea mai nouă metodă de angajare

Trimiterea CV-urilor şi completarea unor formulare interminabile pentru a aplica la un job vor rămâne de domeniul trecutului. Cea mai nouă metodă de recrutare este gamificarea, model pe care compania Pontoon, parte a Adecco Group, intenţionează să o implementeze în curând și în România.
Iulian Tudor
28 nov. 2013, 11:17
Adio, CV-uri. GAMIFICAREA, cea mai nouă metodă de angajare

Această metodă presupune ca angajatorul să creeze pe site un joc, unde să se adune cei interesaţi de profilul companiei, nu doar de o anumită poziţie. Jocul va fi construit astfel încât specialiştii în recrutare să poată avea un profil al candidaţilor în funcţie de activitatea loc în joc.

„Gamificarea este un proces plăcut, distractiv şi cu o satisfacere imediată. În mod tradiţional, atunci când vrei să aplici pentru un post vacant intri pe site-ul companiei unde vrei să te angajezi şi începi să completezi formulare. Asta plictiseşte candidatul. Gamificarea este o metodologie inedită de recrutare tocmai pentru că este distractivă, creativă, iar competiţia este constructivă”, a declarat Rory Jeffcock-EMEA RPO Director Pontoon.

Jucătorii vor fi premiaţi în moduri diferite: vor primi puncte în funcţie de realizări sau alte recompense. „Candidaţii pot juca singuri sau în echipe. Jocul în echipă nu îi dezavantajează pe jucători la punctaj. Unii căştigă puncte când dorm, alţii când aleargă la maraton etc”, adaugă Rory Jeffcock.

70% din companii îşi vor alege angajaţii prin jocuri

Statisticile arată că în 2014, 70% din cele 2.000 de companii mari îşi vor crea o aplicaţie de recrutare prin joc, deşi luând în consideraţie orele jucate de angajaţi în timpul programului le fac pe firme să piardă 1,5 milioane de dolari, în SUA.

Specialiştii în recrutare susţin că motivul pentru care companiile vor implementa gamificarea ca metodă de selecţie a angajaţilor este faptul că în acest fel se vor găsi oamenii potriviţi pentru postul vacant într-un timp mult mai scurt. Aplicanţii nu vor trebui să mai aştepte 2-3 săptămâni până când angajatorul va ajunge la CV-urile lor, ci se vor concentra asupra sarcinilor şi îndeplinirii „misiunii”. În tot acest timp, recruterii îşi conturează profilurile candidaţilor.

Cum funcţionează „gamificarea”

De exemplu, o companie de IT a creat un joc care presupunea spargerea unor coduri. Cei care erau interesaţi să se alăture companiei trebuiau să găsească acele coduri şi să le spargă. Doar aşa puteau să aplice pentru posturile vacante.

Cei care vor să joace aceste jocuri o pot face prin intermediul conturilor de pe reţelele sociale, dar îşi pot crea cont şi direct în joc. Folosirea conturilor de pe reţelele de socializare este de preferat, deoarece candidaţii vor putea primi informaţii de la companie, iar companiei îi va fi mult mai uşor să comunice noutăţile. „În 2013, companiile apelează la platforme de jocuri pentru a ajunge la o paletă cât mai largă de oameni. În ceea ce priveşte candidaţii, reţelele de socializare îi fac mai vizibili. Arta de a pune gamificarea pe primul loc în procesul de recrutare va creşte imaginea companiei în ochii angajaţilor. Companiile sunt în competiţie, iar presiunea îi obligă să facă jocuri care să devină virale”, mai spune Rory Jeffcock.

Nu toţi jucătorii vor fi angajaţi, dar datorită acestei metode, refuzul va fi mai uşor acceptat. „Chiar dacă sunt respinşi, candidaţii rămân cu o atitudine pozitivă faţă de companie şi sigur vor vorbi cu prietenii loc despre metoda de selecţie”, mai spune Jeffcock.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri