Ce va spune Băsescu luni la Consiliul European despre protestele din România

Preşedintele Băsescu susţine în continuare că politicienii români trebuie să dea socoteală pentru că românii au ajuns să iasă în stradă. Şeful statului a declarat că le va prezenta liderilor statelor europene, mâine, la Consiliul European, situaţia protestelor actuale din România, dacă oficialii europeni i-o vor cere.
Romania TV
29 ian. 2012, 12:48
Ce va spune Băsescu luni la Consiliul European despre protestele din România

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a susţinut duminică după-amiază o declaraţie de presă fulger. El a explicat care vor fi temele pe care le va aborda luni la Consiliul European: tratatul de stabilitate fiscală, introducerea de măsuri pentru crearea locurilor de muncă şi oprirea relocării fabricilor europene în Asia.

În afară de discuţiile economice propriu-zise, şeful statului a spus şi ce le va povesti liderilor europeni despre protestele din România.

„Le voi spune că sunt proteste fireşti, generate de măsurile de austeritate luate, că românii au plătit costul lor şi că mai trebuie să le plătească şi politicienii”, a răspuns preşedintele, întrebat ce va spune oficialilor europeni, dacă i se va cere să explice protestele din România.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

  • Unul din obiectivele de mâine va fi legat de întâlnirea cu Secretarul General al Nato, domnul Rasmussen.
  • Cel de-al doilea obiectiv este legat de participarea României la Consiliul European care începe mâine.
  • Obiectivul României este ca la Summitul Nato de la Chicago să fie declarată capacitatea intermediară a României în ceea ce priveşte sistemul antirachetă.
  • România s-a obligat să achiziţioneze 48 de aeronave compatibile cu sistemele Nato.
  • Avem atâţia hackeri talentaţi care ar putea fi utilizaţi pozitiv în sistemele de apărare ale statelor Nato.
  • Un alt subiect important este legat de procesul de tranziţie din Afganistan. Trebuie să stabilim şi cu aliaţii un proces prin care România să înceapă să-şi diminueaze numărul de militari din Afganistan. Nu se pune problema pentru 2012, dar începând cu 2013 am putea reduce din efectivele româneşti din Afganistan.
  • Relaţia Nato-Rusia va fi un subiect important. Este bine să ai în Federaţia Rusă un partener.
  • Nu în ultimul rând, important pentru noi este avansarea către Est (a alianţei, n.r.). Mă refer de exemplu la Georgia.
  • Legat de scutul anti-rachetă. Lucrăm la definitivarea aranjamentelor legale. Lucrurile nu sunt foarte simple legat de cadrul legal al funcţionării scutului.

Participarea la Consiliul European:

  • Principalele obiective ale acestui Consiliu sunt Tratatul de stabilitate fiscală.
  • Un al doilea obiectiv la acest consiliu ţine de găsirea unor soluţii pentru creşterea locurilor de muncă în Europa
  • Este imperativ necesar să adoptăm la nivel politic şi un plan de creştere a locurilor de muncă. Dacă Zona Euro intră în recesiune în a doua parte a anului, România va fi în dificultate.
  • România încă are restricţii pe piaţa de muncă în nouă state din Uniunea Europeană.
  • Dacă vrem să vorbim de selecţie a locurilor de muncă în Uniunea Europeană, voi aborda subiectul delocalizării industriilor în Asia. Va trebui să discutăm subiectul, bine-bine şi până unde mergem cu delocalizarea, pentru că nu doar IMM-urile pot produce creşterea locurilor de muncă. Dacă vom continua cu delocalizarea, în mod real nu vom putea crea atâtea IMM-uri încât să creştem ocuparea forţei de muncă în România
  • Este clar că a privi cu atenţie către delocalizarea industriilor din UE este un lucru obligatoriu. Poate că ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile companii să nu se mai delocalizeze către Asia. Nu ştiu dacă acest subiect va deveni o temă la acest consiliu, dar voi ridica acest subiect.
  • Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară Europeană. Tratatul este rezultatul consensului între cea mai mare parte a statelor, la Consiliul din decembrie 2011. Realizarea unui astfel de tratat presupune ca toţi să ne asumăm reforme dificile.
  • Ce obiective avem noi în întâlnirea de mâine: consfinţirea participării statelor non-Euro la summiturile statelor Euro. Acele state care adoptă tratatul trebuie să participe la summiturile euro, pentru că tot ce se întâmplă în zona Euro afectează statele din zona non-Euro.
  • Statele care se află în procedură de deficit excesiv vor trebui să pună în aplicare programe de parteneriat bugetar, care vor trebui să primească aprobarea Comisiei Europene. Deci, cei care depăşesc nivelul de deficit fixat vor trebui să primească aprobare de la Comisia Europeană pentru bugetele lor.
  • Aş vrea să vă mai dau câteva elemente. În cursul săptămânii trecute am avut întâlniri importante în zona bancară. M-am întâlnit cu preşedintele pentru România al Raiffeisen şi cu preşedintele Erste, cei care au preluat actualul BCR. Cred că pentru public ar fi important principalul mesaj şi ăsta a şi fost mesajul preşedinţilor celor două bănci europene: băncile austriece nu-şi vor reduce capitalul din România în 2012. Nici Raiffeisen, nici Erste nu-şi vor diminua participaţia de capital din România în 2012.
  • Astăzi am avut o discuţie cu primul ministru referitor la evaluarea pe care o va face FMI.  Am stabilit împreună că va trebui renegociat – va trebui o nouă scrisoare către Fond- a fost o replanificare către liberalizarea preţului la energie electrică şi gaze. În actuala scrisoare, liberalizarea este prevăzută pentru economie în 2013, pentru populaţie în 2015. Va trebui să încercăm o reprogramare către liberalizare la preţul gazului pentru populaţie undeva la nivelul anului 2020 şi, implicit, pentru economie undeva prin 2015-2017.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan