Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Sezonul 2014 al Formulei 1 se anunţă unul dintre cele mai imprevizibile din istoria competiţiei, ca urmare a unor modificări cruciale şi inovatoare ale regulamentelor tehnice, care impun tuturor echipelor acelaşi motor V6 turbo hibrid de 1,6 litri, echipat cu două sisteme de recuperare a energie, la frânare (cinetic) şi la evacuarea gazelor (termic).
Daniel Spătaru
12 mart. 2014, 13:20
Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Revoluţia motoarelor, cea mai importantă din ultimii 20 de ani, a dus la dispariţia motoristului Cosworth, în timp ce Ferrari, Mercedes şi Renault au mobilizat importante resurse umane şi financiare pentru a dezvolta un propulsor complet nou.

Potrivit Agerpres, noul V6 înlocuieşte motorul V8 de 2,4 litri, care era prevăzut doar cu un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare (KERS). Principala diferenţă constă în energia electrică recuperată (maxim 160 CP), stocată în spatele motorului, sub rezervorul de carburant, care poate fi utilizată timp de 30 secunde pe tur în faza de accelerare, în timp ce sistemul KERS oferă maxim 80 CP timp de 6-7 secunde pe tur de circuit, pe anumite porțiuni de circuit prestabilite dinainte.

Citeşte şi Formula 1: Calendarul sezonului 2014. Campionatul începe duminică, în Australia

Găsirea unui loc pentru aceste sisteme de recuperare a energiei a determinat modificări aerodinamice, mai ales la radiatoare, care au un rol crucial în răcirea sistemelor electronice la cursele disputate la temperaturi ridicate.

Alte modificări aerodinamice constau în scăderea înălţimii nasului maşinii, aripi faţă mai înguste şi dispariţia părţii inferioare a eleronului spate.

Citeşte şi Dacă îţi place Formula 1, TREBUIE să citeşti asta. Marele Circ va fi transmis de o altă televiziune

O altă modificare constă în calculul consumului de combustibil. Maximul carburantului permis pentru o cursă va fi de 100 kg, adică circa 140 litri, faţă de 150-160 kg în sezonul 2013. Consumul va fi controlat cu mare precizie de un debitmetru special fixat dinainte, care împiedică un consum prea mare timp de câteva tururi, cu mai multă putere, pentru a recupera întârzierea acumulată pe pistă. Strategiile de cursă vor deveni astfel mult mai complicate şi greu de aplicat, pentru că fiecare pilot va trebui să-şi adapteze stilul de pilotaj la consumul de combustibil.

Cutiile de viteză vor avea 8 trepte, cu una în plus faţă de 2013. În trecut echipele puteau alege 30 rapoarte de transmisie, dar acum trebuie folosite aceleași rapoarte pe durata întregului sezon, cu o singură modificare permisă. Orice altă modificare implica sancţiuni. Fiecare cutie de viteză trebuie să reziste 6 curse consecutive, în loc de 5 ca anul trecut.

Greutatea minimă a maşinii a crescut de la 642 kg la 691 kg, pentru a compensa greutatea bateriilor ce înmagazinează energia de la frânare şi căldura gazelor evacuate.

O altă noutate priveşte dublarea punctelor la ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi, care măreşte suspansul şi devine decisivă în stabilirea campionului mondial.

Citeşte şi FORMULA 1: Susie Wolff, prima FEMEIE care va concura într-un Grand Prix, după 22 de ani

Piloţii care strâng 12 puncte de penalizare, pentru diverse incidente, vor fi automat suspendați pentru o cursă. Piloţii au dreptul să-şi aleagă numerele de pe maşini, dar acestea rămân neschimbate pe durata carierei, cu excepţia câştigării titlului mondial.

Testele de iarnă de la Jerez şi Sakhir nu au oferit prea multe date concrete, dar Mercedes s-a arătat cea mai rapidă prin timpii reuşiţi de Hamilton şi Rosberg. Red Bull s-a confruntat cu multe probleme şi pare să aibă un handicap înaintea primei curse a sezonului, MP al Australiei de la Melboune (16 martie).

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Nu e permis pentru românii care stau la bloc. Legea îți cere acordul asociației de proprietari
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Zodiile care încheie luna cu probleme financiare. Vești bune pe plan amoros
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Verdict pentru șoferii români: NU se consideră accident. Se încadrează la tentativă de omor
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Peste 134.000 de candidaţi susţin examenul de Bacalaureat 2024
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?