ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Google celebrează Ziua Sfântului Patrick 2014

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Mii de persoane au participat cu steguleţe şi baloane, duminică, la parada Saint Patrick's Day din Bucureşti, care a pornit de pe Şoşeaua Kiseleff, din zona Muzeului Ţăranului Român, pe Calea Victoriei şi s-a oprit în Piaţa George Enescu, la eveniment participând oameni de toate vârstele.  
Romania TV
16 mart. 2014, 22:03
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Google celebrează Ziua Sfântului Patrick 2014

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK este omagiată de Google printr-un Doodle în culorile verde şi alb, tradiţionale sărbătorii de SFÂNTUL PATRICK

ZIUA SFANTULUI PATRICK: Sfântul care a alungat şerpii din Irlanda

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, 17 martie, are o însemnătate particulară pentru irlandezi, scrie Historia. Este una din cele mai importante zi din an, căci atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze şi este sărbătorită cu fast atât în Irlanda şi Marea Britanie, cât şi în Statele Unite. Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiţia spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK este celebrată an de an şi în România. Parada de Sfântul Patrick din Capitală, care a purtat, duminică, sute de entuziaști cu accesorii verzi pe Calea Victoriei, a adus dansatori irlandezi, o simulare de meci de rugby dar și o „confruntare” muzicală între un ansamblu de cimpoieri români și instrumentiști irlandezi.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Parada de Saint Patrick’s Day este o tradiţie atât în Irlanda, cât şi în străinătate. După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de migranţi a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Pornind de la tradiţie, au început să se organizeze peste tot în lume parade, care au ajuns să îi includă pe toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori.

ZIUA SFANTULUI PATRICK: Toată lumea poartă verde şi bea multă bere

Ziua Sfântului Patrick – Ziua națională a Irlandei – a fost sărbătorită de 12 britanici duminică, pentru prima dată în România, cu bere verde, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraș, la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, singurul de acest fel din România, a declarat pentru AGERPRES Mirela Frâncu, reprezentanta hotelului.Turiștii care au urcat duminică la Bâlea Lac au avut de înfruntat o temperatură de minus șapte grade Celsius la amiază, bucurându-se însă de un strat de 2,2 metri de zăpadă. Aici este un risc însemnat de producere de avalanșe, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, conform meteorologilor. „La Bâlea Lac, la Hotelul de Gheață au ajuns duminică 12 turiști. Acești turiști vin pentru prima dată la noi în țară și au ales Hotelul de Gheață special ca să sărbătorească ziua Sfântului Patrick. Tradiția cere să se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce înseamnă practic o bere obișnuită cu sirop de mentă”, a explicat Mirela Frâncu.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Trifoiul şi Sfânta Treime

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Turiștii care vor sărbători Ziua Națională a Irlandei la Bâlea Lac vor cheltui aproximativ 50 de euro de persoană pentru o zi de distracție în Hotelul de Gheață, în preț fiind incluse cazarea și meniul standard, dar și drumul cu telecabina. Meniul standard și o noapte de cazare la Hotelul de Gheață de Sfântul Patrick pentru două persoane costă 349 de lei, la care se adaugă 100 de lei drumul cu telecabina, dus-întors.

Un turist care dorește doar să ia masa la Hotelul de Gheață poate alege un meniu standard, la prețul de 250 de lei de persoană, care include, printre altele, tartar de somon și cremă de icre, supă cremă de morcovi, mușchiuleț de porc învelit în șuncă Parma cu sos de ciuperci pădurețe și rozmarin, varză de Bruxelles și roșii. Cine dorește să bea vin — Ice Wein — din Cramele Lion Gri, vechi de doi ani, trebuie să plătească 180 de lei pentru 0,75 de ml. 

Pentru a urca la Bâlea Lac cu telecabina, turiștii trebuie să achite un bilet de 50 de lei de persoană. Telecabina funcționează zilnic, între orele 9,00 și 17,00 și este pornită dacă există minimum zece persoane. Turiștii pot ajunge în zona Bâlea (județul Sibiu) cel mai ușor cu mașina proprie, nefiind curse regulate cu autobuzul. Astfel, în această perioadă, se poate face accesul de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfăgărășanul, doar până la Bâlea Cascadă. De aici, Transfăgărășanul este închis circulației, iar accesul până la Bâlea Lac, pe o distanță de 3.700 de metri, se face doar cu transportul pe cablu și numai dacă sunt favorabile condițiile meteo.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Irlanda sărbătorește în fiecare an la 17 martie Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Această zi este marcată cu mare fast nu numai în Irlanda, ci în întreaga lume, în comunitățile irlandezilor. Fiecare familie pregătește o cină tradițională cu preparate din carne de vacă și varză.

Sfântul Patrick, ocrotitorul Irlandei, sărbătorit şi în spaţiu VIDEO 

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Legenda sfântului care patronează Irlanda

În ceea ce privește biografia Sfântului Patrick, adevărata istorie se împletește în mod armonios cu legenda. Este cunoscut faptul că Sfântul Patrick s-a născut în Scoția și că a fost răpit și vândut în Irlanda ca sclav. A devenit diacon, apoi preot și a sfârșit ca episcop. Ajuns pe continent, el a fost trimis înapoi de Papă să predice Evanghelia. A călătorit în special în zonele locuite de celți, mărturie stând faptul că, astăzi, multe locuri din Wales, Cornwall, Scoția și Irlanda îi poartă numele. Legenda și istoria devin și mai greu de despărțit atunci când diferite surse vorbesc de Sf. Patrick stând în vârful unui deal și — cu ajutorul unui băț — aruncând șerpii în mare, interzicându-le pentru totdeauna să se mai întoarcă pe țărmurile Irlandei. Patrick a devenit cunoscut în lume ca fiind cel care a scăpat Irlanda de șerpi. Este adevărat că astăzi nu mai există șerpi în Irlanda, dar se pare că nu a fost niciodată vreunul, cel puțin de când insula este separată de continent. Este vorba, probabil, de un simbol al sfârșitului practicilor păgâne din acele locuri.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerată ziua primăverii, deoarece Sf. Patrick a promis să îmblânzească vremea începând cu această dată. Din acest motiv, în această perioadă, fermierii din Irlanda începeau să cultive cartofii.

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Primarul comunei Albești a postat buletinul de vot pe rețelele sociale. Update
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Metalul mai valoros decât aurul. Are o strălucire aparte
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Ajutorul de deces, înainte sau după înmormântare. Procedura și condițiile de acordare
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Politicianul care a ÎNCĂLCAT legea în secțiile de votare, deși George Simion și Călin Georgescu au fost dați afară de poliție! Cine a acordat declarații direct din secția de votare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
A murit în cabina de vot! Resuscitare în secția de votare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Indiferent de cine va fi ales Președinte: problemele urgente ale României