PDL sesizează Comisia de la Veneţia pentru că Avocatul poporului nu atacă OUG pentru alegerile parţiale la CCR

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a anunţat, miercuri, că PDL sesizează Comisia de la Veneţia, după ce Avocatul Poporului a respins solicitarea democrat-liberalilor privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu OUG 12/2014 referitoare la alegerile parţiale. Deputatul PDL a prezentat forma finală a scrisorii pe care o va adresa Comisiei de la Veneţia cu privire la "neîndeplinirea sarcinilor, atribuţiilor instituţionale de către Avocatul Poporului".

RomaniaTV.net
14 mai 2014, 10:02
PDL sesizează Comisia de la Veneţia pentru că Avocatul poporului nu atacă OUG pentru alegerile parţiale la CCR

„Prin ordonanţa de urgenţă 12/2014 au fost modificate unele regului ale legii electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind afectate drepturi politice fundamentale, drepturi care fac parte din categoria drepturilor politice electorale ale cetăţenilor români de a alege şi a fi ales. Modificarea în cauză s-a produs cu mai puţin de un an înainte de alegerile parlamentare parţiale şi a celor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

PDL precizează că a solicitat Avocatului Poporului să îşi exercite competenţele constituţionale şi să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă 12/2014, dar că Avocatul Poporului „a ignorat” solicitarea, „transmiţând un răspuns de neînţeles”.

PDL solicită sprijinul Comisiei de la Veneţia pentru „restaurarea respectării principiului constituţional şi european al statului de drept”.

„Faptul că au politizat funcţia de când au venit la putere, faptul că cei care o deţin acolo, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, nu fac altceva decât să răspundă comenzilor politice ale lui Victor Ponta, ne-au îndreptăţit pe noi să redactăm această scrisoare şi să o trimitem Comisiei de la Veneţia’, a afirmat Tinel Gheorghe la o conferinţă de presă.

El a mai susţinut că gradul de politizare a instituţiilor din România este foarte ridicat.

„Fac un apel la Victor Ponta să înţeleagă că intrarea într-o normalitate politică a unui stat normal din punct de vedere democratic presupune ca funcţiile importante să fie apolitice. Poliţia este politică, o politizează, serviciile speciale le politizăm şi pe acelea, Avocatul Poporului care constituţional ar trebui să fie apolitic îl politizăm şi pe acela”, a mai afirmat deputatul PDL.