Cel mai curat aer din Europa se respiră într-un oraş din România

În Cluj Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa, conform unui clasament al gradului de poluare în cele mai mari 100 de oraşe ale Vechiului Continent. Bucureştiul ocupă locul 86, iar Timişoara - 64. Rezultatele arată că, în ansamblu, în Europa se respiră mai bine în nord, decât în sud şi est.
Romania TV
06 iun. 2014, 07:54
Cel mai curat aer din Europa se respiră într-un oraş din România

Clasamentul a fost publicat de Asociaţia ‘Respire’ în parteneriat cu revista ‘We demain’ şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor staţiilor europene de măsurare a calităţii aerului. Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depăşire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanţi: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot şi ozonul. Numărându-se printre principalii agenţi nocivi din aer, aceşti trei poluanţi periculoşi pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare şi pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde, citat de Agerpres.

Deşi bogată în informaţii, clasificarea obţinută cheamă la precauţie. Acest clasament reflectă condiţiile geografice foarte diferite – oraşe situate la altitudine, oraşe situate în depresiuni etc. – dar şi dispozitive de măsurare a calităţii aerului foarte inegale în ceea ce priveşte fiabilitatea. ‘Măsurarea imperfectă a poluării este un semn care arată că Europa nu este suficient de proactiv în această problemă’, subliniază Sébastien Vray, preşedintele asociaţiei ‘Respire’.

Astfel, surprinzător, Cluj-Napoca, oraş din nord-vestul României, este în fruntea palmaresului, scrie Le Monde. Dar, precizează asociaţia, acest oraş cu 324.000 de locuitori nu are decât doi senzori, care nu măsoară particulele fine, în timp ce Berlinul, care deţine o reţea de 48 de staţii de măsurare, se situează abia pe locul 65.

Cu toate aceste rezerve, harta arată că două treimi din cele mai mari oraşe din Europa depăşesc în mod regulat, de mai mult de 35 de ori pe an, limitele regulamentare, spune Sébastien Vray. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toate datele ar fi perfect fiabile – lansează el.

Potrivit unui raport publicat în 2013 de către Agenţia Europeană de Mediu, nouă din zece orăşeni ai Uniunii Europene respiră cel puţin un poluant atmosferic dintre cele mai nocive, la niveluri pe care OMS le consideră periculoase pentru sănătate.

‘Există o corelaţie puternică între calitatea scăzută a aerului şi numărul de maşini diesel’, spune Nicolas Imbert, director la Green Cross France et Territoires. Franţa, cu 70% maşini diesel, nu are nici un oraş printre cele 40 cel mai puţin poluate din acest clasament.

Nici Italia nu stă mai bine, cu 30% vehicule diesel. Niciun oraş italian nu figurează în top 40, iar trei se clasează pe ultimele 11 locuri – Roma (89), Torino (91) şi Milano (98).

În schimb, Regatul Unit, cu 25% maşini diesel, are şase oraşe pe primele zece locuri şi niciunul în ultimele zece.

În estul continentului, Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia plătesc şi ele dependenţa lor de cărbune. Doar oraşul Gdansk (35) figurează printre primele 50 de oraşe ale clasamentului.

În general, printre oraşele cel mai bine clasate se află cele care practică o politică de descurajare a traficului de autoturisme personale, dezvoltând o politică de mobilitate urbană sustenabilă. Oraşele pilot ale mişcării ‘Slow Cities’, născută în 1999 cu scopul de a promova ritmurile lente de circulaţie, sunt bine poziţionate: Edinburg (2), Bristol (12) – în Regatul Unit, Bonn (10) – în Germania, Utrecht (11), Rotterdam (21) – în Olanda, dar şi Valencia (20) – în Spania, Malmo (25) şi Goteborg (26)

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african