Blaga: Negocierile PDL-PNL nu au intrat în niciun impas

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că negocierile PDL-PNL în vederea fuziunii nu sunt în impas, urmând ca ele să continue cu o conducere legitimă a PNL.

RomaniaTV.net
30 iun. 2014, 09:46
Blaga: Negocierile PDL-PNL nu au intrat în niciun impas

„Domnul Predoiu nu este în ţară, dar ceilalţi colegi au fost (n.r. la negocierile de luni cu PNL). Nu au intrat în niciun pas (n.r. negocierile PDL-PNL). Până acum au fost mai mult mai mult discuţii exploratorii, pentru că PNL nu avea o conducere legitimă. Acum ele vor fi mult mai clare, mult mai precise, în zilele care urmează”, a spus Blaga, citat de Agerpres, înainte de Biroul Permanent Naţional al PDL, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Blaga a mai precizat că PDL are propria variantă privind statutul şi programul politic, urmând ca acestea să fie discutate curând. 

Liberalii au votat, sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar, fuziunea PNL cu PDL. Noul partid se va numi PNL.

„Eu, personal, sunt pentru fuziune. Sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL”, a spus preşedintele PNL, Klaus Iohannis, la Congresul partidului.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, duminică, faptul că se impune o resetare în negocierile cu PNL în sensul în care democrat-liberalii aşteaptă mai mult respect în dialogul dintre cele două partide.

„Am luat act de declaraţiile mai multor lideri politici ai PNL care au anticipat că numele noului partid va fi PNL sau au afirmat, citez, pedeliştii se vor simţi bine în PNL. L-am citat pe domnul Orban. Respingem categoric orice ton de superioritate în raport cu PDL. PDL nu este un partid cu care să te joci, sau pe care să îl atârni la butonieră. PDL cere respect din partea tuturor celorlalte partide politice din România. Sper ca acest lucru să fie auzit şi înţeles. Se impune o resetare în discuţiile cu PNL, în sensul că aşteptăm un limbaj care să reflecte respectul faţă de PDL”, a afirmat Predoiu.

Şi deputatul democrat-liberal Cezar Preda îl critică pe liderul liberalilor, Klaus Iohannis, pentru anunţul privind denumirea noii formaţiuni rezultate în urma fuziunii cu PDL, spunând că nu ştie cine l-a mandatat pe acesta să preia Partidul Democrat Liberal la cheie.

Şi Anca Boagiu, prim-vicepreşedinte PDL, a afirmat, duminică, într-un comentariu pe blog, că speră ca antepronunţarea lui Klaus Iohannis în privinţa numelui viitoarei formaţiuni politice rezultate din fuziunea PDL – PNL să fie doar o greşeală de exprimare cauzată de emoţia sa de proaspăt preşedinte ales al PNL: „Este un gest de minimă politeţe ca deciziile importante luate de doi parteneri pe picior de egalitate, care se respectă reciproc, să fie comunicate împreună, de comun acord, cu un mandat clar în spate şi să nu lase impresia punerii partenerului în faşa faptului împlinit. Niciunul dintre noi nu avem cunoştinţă să se fi stabilit sau mandatat cineva în ceea ce priveşte numele viitoarei fuziuni”.