Organizaţia „Salvaţi Copiii”, donaţii de 500.000 de lei pentru maternităţile din Moldova

Organizaţia Salvaţi Copiii a donat luni Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna" din Iași și Spitalului Orășenesc Hârlău aparatură în valoare de 23.600 de euro. Acţiunea de astăzi deschide seria unor dotări de peste 115.000 de euro inițiate de Salvaţi Copiii în această săptămână, în care sunt incluse zece unități medicale din zona Moldovei.
Alina Costache
30 iun. 2014, 14:15
Organizaţia

România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. În regiunea Moldova, raportul este de circa 10,2 la mie, cu recorduri în județele Botoșani (12,4) și Bacău (12). Cifrele rămân disproporționate, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

„În spatele cifrelor se află vieți umane, iar în maternitățile din România prea mulți copii dispar în primele săptămâni de viață. Ne întoarcem astăzi în regiunea Moldovei pentru a dona două echipamente esențiale în primele zile de viață ale micuților născuți înainte de termen și pentru a atrage din nou atenția asupra sprijinului de care avem nevoie din partea oamenilor și a companiilor pentru a putea continua eforturile de salvare a copiilor născuți prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Și Andi Moisescu, președintele organizației, a remarcat că „Salvați Copiii a reușit, în ultimii doi ani, să doteze câteva zeci de secții de nou-născuți cu echipamente specifice nașterilor premature. Acestea diferă de la spital la spital, în funcție de specificul fiecărei maternități în parte: singura constantă este prețul ridicat al acestor aparate, pe care spitalele din România, adesea neprioritare pentru bugetul de stat, nu și le pot permite, ceea ce automat se răsfrânge asupra pacientelor și copiilor abia veniți pe lume”.

Echipamentele ce vor fi donate de-a lungul acestei săptămâni au fost alese astfel încât să răspundă necesităților fiecărei unități în parte, astfel:

  • Spitalul Clinic de obstretică-ginecologie „Elena Doamna”, Iași: un aparat de suport respirator
  • Spitalul Orășenesc Hârlău: un incubator nou-născuți
  • Spitalul Judetean de urgență Botoșani: un incubator terapie intensivă
  • Spitalul municipal Vatra Dornei: un incubator de transport
  • Cabinetul medical Pătrăuți: un ecograf portabil
  • Spitalul județean de urgență Neamț: 4 pulsoximetre, un monitor funcții vitale, un cântar bebeluși și o cutie senzori neonatali
  • Spitalul Județean de Urgență Bacău: 2 monitoare funcții vitale și un pulsoximetru
  • Spitalul Municipal de Urgență Roman: o masă radiantă de reanimare, un monitor cardiorespirator, un aspirator secreții, un aparat aerosoli
  • Spitalul Județean de Urgență Vaslui: un aparat de suport respirator
  • Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț: 4 pulsoximetre, un monitor funcții vitale, 4 cutii senzori neonatali, un cântar
  • Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Focșani: un aparat de suport respirator

În cuvintele Marilenei Țubucanu, șef al secției de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, „fiecare aparat reprezintă o șansă în plus la viață pentru copiii născuți înainte de termen. O maternitate se poate lăuda cu cel mai bine pregătit personal medical, însă, atâta timp cât medicii lucrează cu aparatură învechită, pe alocuri nefuncțională, eforturile lor devin zadarnice. Iar acest fapt este valabil mai ales când vine vorba de prematuri: în cazul lor orice defecțiune a echipamentelor, orice complicație se poate dovedi fatală”.

Reamintim că, în cursul anului 2013, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze, prin campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Bun venit pe lume”, 18 maternități şi secţii de nou-născuți.  Datorită generozității companiilor și persoanelor fizice, în acest an vom investi 2.730.000 de lei în dotarea altor 29 de maternități și secții de nou-născuți din Pitești, Bacău, Brașov, București, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iași, Hârlău, Târgu-Mureș, Piatra-Neamț, Petroșani, Roman, Ploiești, Sibiu, Botoșani, Vatra-Dornei, Arad, Timișoara, Vaslui, Focșani, Cluj-Napoca, Oltenița și dezvoltarea de programe de educaţie și suport pentru 5.000 de beneficiari din comunități defavorizate.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele