Cel mai mic tranzistor din lume, obţinut de experţii în nanotehnologie VIDEO

Experţii australieni în nanotehnologie au anunţat, duminică, obţinerea în laborator a celui mai mic tranzistor din lume: un atom unic de fosfor, care ar putea deschide calea spre computerele viitorului.
Romania TV
20 feb. 2012, 15:45
Cel mai mic tranzistor din lume, obţinut de experţii în nanotehnologie VIDEO

Combinând tehnici deja utilizate în producţia industrială a semiconductorilor clasici cu un microscop „cu efect de tunel”, cercetătorii au reuşit să plaseze cu o precizie fără precedent acest atom de fosfor în centrul unui strat de siliciu, materialul folosit cu predilecţie pentru fabricarea cipurilor electronice.

A fost un veritabil tur de forţă experimental, care le-a permis savanţilor să „ţintească” un grup de şase atomi de siliciu şi să înlocuiască unul dintre ei cu atomul de fosfor, cu o precizie superioară unei jumătăţi de nanometru (un nanometru este a milioana parte dintr-un milimetru).

Până în prezent, precizia obţinută pentru astfel de operaţiuni era de ordinul a 10 nanometri, care reprezintă o marjă de eroare încă destul de importantă pe scară atomică, afirmă autorii acestui studiu, publicat, duminică, în revista Nature Nanotechnology.

„Această poziţie individuală a atomului este cu adevărat primordială, dacă dorim să putem să o folosim într-un computer cuantic”, care ar oferi o rapiditate şi o putere de calcul de neegalat, a explicat Martin Füchsle de la Centrul de informatică cuantică al Universităţii New South Wales din Sydney.

Testele realizate de echipa coordonată de Michelle Simmons, care coordonează activitatea acestui renumit centru australian de cercetări ştiinţifice, au confirmat faptul că atomul de fosfor joacă destul de bine rolul de tranzistor, precum aceia care sunt folosiţi în electronica clasică. El poate servi, de exemplu, de întrerupător sau amplificator al unui semnal electric.

Acest tranzistor atomic îşi conservă şi o parte din proprietăţile lui cuantice, deschizând drumul spre punerea la punct a unor noi aplicaţii. Fizica cuantică, aplicată la nivelul atomului, se îndepărtează într-adevăr de regulile şi legile din fizica clasică, care se aplică la o scară mult mai mare.

Tehnica, încă experimentală, „ar fi deci deosebit de pertinentă pentru producerea tranzistorilor de siliciu la scară atomică, iar abordarea noastră ar putea fi folosită în ordinatoarele cuantice”, afirmă savanţii australieni.

Este vorba abia de primul pas, au subliniat ei, „pentru a ajunge să construim un computer (cuantic), trebuie să plasăm mai întâi un număr mare de tranzistori atomici”, unul după altul, a explicat Michelle Simmons.

Rezultatele studiului sunt însă încurajatoare şi au demonstrat faptul că „un dispozitiv construit dintr-un singur atom poate fi în teorie construit şi controlat au ajutorul unor nanofibre”.

Savanţii australieni şi cei americani, coordonaţi de Simmons, au reuşit să obţină primul nanofir din lume, compus din siliciu şi fosfor, ce are o lăţime de patru atomi şi o înălţime de un atom.

Acest nanofir este la fel de capabil să conducă curentul electric, eficient, ca şi banalul fir de curpru din cablurile electrice ale aparatelor noastre electromenajare.

Rezultatul este surprinzător, întrucât, potrivit fizicii cuantice, rezistenţa unui nanofir ar trebui să fie extremă, în teorie, şi să împiedice electronii să circule liberi.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi răsfățate de astre până pe 23 mai. Leii sunt printre marii norocoși
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania