Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie: ”Dacă nu suntem pregătiţi împreună, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia COVID”

Raed Arafat a vorbit joi despre o nouă pandemie la nivel global. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a atras atenția că este necesar ca toate statele lumii să învețe lecțiile oferite de pandemia de COVID-19 pentru că în caz contrar vor putea exista situații mult mai grave.

27 apr. 2023, 20:35
Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie: ”Dacă nu suntem pregătiţi împreună, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia COVID”
Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie: ”Dacă nu suntem pregătiţi împreună, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia COVID”

Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie. Raed Arafat a subliniat faptul că o nouă pandemie poate produce o mortalitate de 20%, însă dacă autoritățile nu vor fi pregătite ne vom confrunta cu o situaţie mai grea decât pandemia COVID.

Citește și EXCLUSIV George Simion, după ce Raed Arafat nu s-a prezentat la audiere în Parlament: „Mă simt inutil în Casa Poporului”

Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie

„Trebuie să implementăm soluţii pe care le-am găsit în situaţiile de criză din cei doi ani şi să ne pregătim pentru scenarii chiar mai rele şi să fim mai bine pregătiţi. Dacă pandemia a fost, cum spuneam, o palmă peste obrazul nostru, cu o mortalitate de 2-3%, o nouă pandemie poate fi un pumn în faţă, cu o mortalitate de 20%. Dacă nu suntem pregătiţi împreună pentru asta după lecţiile învăţate, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia de care am trecut”, a spus Raed Arafat în cadrul Critical Infrastructure Protection Forum.

Mai mult, șeful DSU a subliniat că pandemia ne-a lovit pe toţi în acelaşi timp şi am observat că ne-a prins nepregătiţi, cu o presiune foarte mare pe sistemul de sănătate, care este o infrastructură critică.

„Am fost martori, în cei doi ani de pandemie, de la atacuri hibride la dezinformare, la ‘fake news’. Tot ce se putea întâmpla s-a întâmplat în pandemie. Iar pandemia ne-a arătat că deşi avem mecanismele de cooperare, trebuie să ne consolidăm resursele proprii dincolo de ce am avut”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat a mai precizat că atunci când riscurile sunt mari trebuie să devenim conştienţi că nimeni nu poate face faţă acestor lucruri singur.

”Soluţia este crearea de mecanisme de cooperare la nivel internaţional, în cadrul cărora putem lucra împreună, putem avem exerciţii comune. Aici este esenţa – nu doar să colaborăm la dezastre, ci să ne pregătim în comun, înainte de dezastre”, a conchis Arafat.

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunțat că autoritățile iau în calcul posibilitatea producerii unui cutremur de 8 grade în România.

Șeful DSU a subliniat faptul că asta nu înseamnă că aşa ceva se va şi întâmpla, însă echipele de salvare trebuie să se antreneze pentru orice eventualitate.

Raed Arafat a anunțat sâmbătă că în următorii ani va fi organizat un exercițiu de cutremur asemănător celui efectuat în anul 2018, astfel încât forțele de intervenție să fie pregătite pentru orice.

„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.

Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie.”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat faptul că la aceste exerciţii de regulă, este luat în calcul cel mai nefavorabil scenariu și anume cel al unui seism de 8 grade.

„Noi suntem obligaţi să luăm pe scenarii, de cele mai multe ori, scenariul cel mai nefavorabil. Aşa ne pregătim. Dar întotdeauna sperăm ca scenariul să fie unul mai bun, dar la pregătire nu poţi să pregăteşti pentru scenariul cel mai bun, tu trebuie să te pregăteşti pentru scenariul chiar dacă e cel mai puţin probabil, scenariul care poate să te provoace cel mai mult.

Noi în scenariile noastre luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade, asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva”, a transmis Raed Arafat.

Citește și Raed Arafat anunță că sirenele vor răsuna de 1 Martie, în mai multe orașe din țară