Deşi părinţii îşi pot înscrie, în teorie, copiii la orice şcoală doresc, locurile sunt puţine, iar cei dintr-o anumită circumscripţie au întâietate la unitatea şcolară din zonă. Mai mult, chiar şi în condiţiile în care trebuie să suplimenteze clasele, şcolile sunt obligate să-i primească pe toţi cei care au domiciliul în zona respectivă. Astfel, unii părinţi şi-au schimbat adresa din buletin, numai pentru a fi siguri că prind loc la şcoala dorită.
Aşa a făcut şi Simona Mihai, mama unui băieţel în vârstă de 6 ani. „Este singura soluţie pentru a ajunge la şcoala pe care o doresc şi este şcoala unde învaţă şi sora lui mai mare. Urmează să mergem săptămâna viitoare cu persoana care a hotărât să ne primească pentru o perioadă„, povesteşte femeia.
Chiar şi aşa, circumscripţiile au suferit modificări, astfel că, unii părinţi s-ar putea să-şi fi făcut mutaţie degeaba.
Clasa zero pune părinţii pe drumuri. Spune-ne povestea ta!
Şi nemulţumirile continuă. Părinţii sunt îngrijoraţi că cei mici nu vor avea mobilier adecvat şi că vor fi necăjiţi de elevii mai mari.
„Ar fi trebuit să-i lase la grădiniţe pentru că educatoarea îi cunoaşte şi ştie ce să facă cu ei. Copilul este mai protejat. Chiar ţi-e frică. Intră copii de 14 ani cu cuţitul în şcoală„, spune o mămică.
Oficialii din educaţiei speră însă că şcolile vor fi pregătite pentru a-i primi pe cei mici.
„Conform tuturor promisiunilor şi având în vedere respectarea legii, autorităţile locale şi Ministerul Educaţiei vor lua toate măsurile, astfel încât aceste săli destinate clasei pregătitoare să aibă mobilierul adecvat. Am convingerea că acest lucru se va întâmpla„, spune Mihaela Ciho, inspector şcolar general adjunct.
Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa I începe pe 5 martie.