Mitropolitul Banatului, condus pe ultimul drum de mii de credincioşi şi preoţi

Mii de credincioşi şi sute de preoţi din ţară şi din străinătate l-au condus miercuri pe ultimul drum pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel, informează România TV. Mitropolitul Banatului a fost primul înalt prelat care a recunoscut colaborarea cu Securitatea, dar şi primul care l-a invitat pe Regele Mihai la Timişoara.
Iulian Tudor
01 oct. 2014, 07:32
Mitropolitul Banatului, condus pe ultimul drum de mii de credincioşi şi preoţi

Mii de credincioşi, de preoţi şi de măicuţe au participat miercuri la slujba de înmormântare a Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, care a încetat din viaţă duminică noaptea la Timişoara după o lungă suferinţă provocată de mai multe probleme cardiace.

Trupul neînsufleţit al mitropolitului a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Slujba de înmormântare a început la ora 11.00. Aceasta a fost oficiată de Preafericitul Daniel, împreună cu ceilalţi mitropoliţi din ţara noastră.

Arhiereul bănăţean a fost înmormântat cu onoruri militare întrucât în anul 2000 a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de mare cruce, conferit de preşedintele Emil Constantinescu. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Corneanu a fost coborât în gropniţa Catedralei Mitropolitane, unde se află şi predecesorul său, mitropolitul Vasile Lăzărescu.

Prea Fericitul Daniel a elogiat erudiţia, corectitudinea, bunătatea şi iubirea de aproape a mitropolitului Nicolae, punctând faptul că la recomandarea acestuia a urcat în cea mai înaltă treaptă a Bisericii Ortodoxe Române.

La funeralii au participat şi au trimis coroane instituţii din ţară, reprezentanţi ai tuturor bisericilor creştine din Banat, dar şi din partea reprezentanţelor diplomatice.

Incidentele nu au lipsit de la înmormântarea Mitropolitului Banatului. Unei femei i s-a făcut rău în biserică, chiar în timpul slujbei, şi a avut nevoie de îngrijirea medicilor. Mai mulţi enoriaşi au scos-o pe femeie din biserică pe braţe, iar medicii de la ambulanţă i-au acordat îngrijiri.

Miercuri dimineaţa, la Timişoara au sosit înalte feţe bisericeşti şi din străinătate. Urmează 40 de zile de doliu, după care se va alege un nou mitropolit al Banatului.

Citeşte şi Băsescu: Personalitatea însemnată a lui Corneanu, activitatea sa rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei

În vârstă de 90 de ani, Nicolae Corneanu este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al României. Întâistătătorul ortodocşilor bănăţeni a avut mari probleme de sănătate, cardiace şi diabet, dar şi suferinţe renale, în ultima perioadă fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara de două ori, scrie Agerpres.

Nicolae Corneanu s-a născut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebeş şi din 1962 a fost arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, iar în 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioada a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi ale celei de Litere. În 1949 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”. În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic ‘Ioan Popasu’ din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena.

Începând din 1949, a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La 11 iulie 2012, Corneanu a anunţat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcţie, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit.

De-a lungul timpului a primit mai multe distincţii: 1964 – Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a II-a, 1978-1981 – Membru în Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, din 1992 – Membru de onoare al Academiei Române; 1997 – Premiul „Pentru întreaga activitate închinată adevărului, dreptăţii şi libertăţii, valori supreme ale umanităţii”, conferit de Grupul pentru Dialog Social; 2000 – Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Mare Cruce, conferit de preşedintele Emil Constantinescu.

A ctitorit 45 de lăcaşuri de cult, inclusiv în perioada predecembristă, dar şi învăţământul teologic seminarist din Timişoara şi Arad, după cel din Caransebeş.

A fost prima faţă bisericească din România care a recunoscut că a colaborat cu fosta Securitate.

Citeşte şi Regele Mihai, mesaj de condoleanţe după moartea ÎPS Nicolae Corneanu

DailyBusiness
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care te va face să râzi cu lacrimi. Este partea a treia a unei serii celebre
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu. Risc imens pentru România. Un mare general dă alarma: Vom fi obligați
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Adevarul
Cum încearcă nord-coreenii să ascundă un distrugător scufundat în fața lui Kim Jong-un. „Este un lucru rușinos”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Șoșoacă a pus tunurile pe Simion. Acuzații fără precedent
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 22 mai 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 1,54 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
DOLIU în Guvernul României! Daniela Moldoveanu-Horlaville și Alexandru Stănilă au murit fulgerător 😢 ⤵️
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU mai scapă. E grav de tot, caz de pușcărie: Evident că sunt consecinţe!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Continuă televonela în lumea bogătașilor. Impresara a reacționat după ce a văzut că milionarul și amanta se căsătoresc
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Încă o doctoriță din Iași a murit, la doar 56 de ani. Anca ar fi făcut infarct chiar la muncă
MediaFlux
Se dau subvenții la curent pentru șase milioane de români. Cine sunt cei care beneficiază
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un gigant mondial se extinde cu patru hoteluri de lux în România