Guvernul austriac a injectat 250 mil. euro în Volksbank

Statul austriac va injecta 250 milioane de euro în  grupul bancar Österreichischen Volksbanken AG (OeVAG). Planul de salvare a fost adoptat de Ministerul de Finanţe după negocieri cu proprietarii Volksbank: grupul OeVAG, banca austriacă Raffeisen şi grupul german de servicii financiare DZ.
Romania TV
28 feb. 2012, 07:18
Guvernul austriac a injectat 250 mil. euro în Volksbank

Planul va ajuta la stabilizarea situaţiei băncii după ce statul austriac şi proprietarii Volksbank vor injecta în total 480 milioane de euro (640 milioane de dolari) din care guvernul de la Viena va furniza aproximativ 250 milioane de euro (335 milioane de dolari), scrie Agerpres.

OeVAG, care se aşteaptă la pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2011, a mai primit asistenţă financiară în 2009, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare.

Ministerul de Finanţe a anunţat că fondurile pentru salvarea Volksbank vor veni din sectorul bancar, iar guvernul va deveni al doilea mare acţionar al băncii, cu o participaţie între 40-49%.

Ratingul ‘AAA’ de care beneficiază în prezent Austria ar putea fi pus în pericol de posibilitatea unei noi runde de ajutoare de stat pentru băncile austriece, a avertizat în 14 februarie agenţia de evaluare Moody’s Investors Service. O mare parte din creditele băncilor austriece sunt refinanţate cu depozite locale, ceea ce limitează riscul pentru băncile mamă, însă aceasta nu este cazul şi în Ungaria şi România, fapt care a determinat Banca Centrală a Austriei să intervină şi să introducă noi reguli privind creditarea în Europa de Est.

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) a anunţat luna trecută că Volksbanken AG, a patra mare bancă din Austria, este scutită de la îndeplinirea noilor norme de capital impuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) deoarece este în mijlocul unui amplu proces de reorganizare.

Potrivit FMA, odată cu vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbank International, către banca rusă Sberbank, OeVAG nu mai este ‘o bancă transfrontalieră de importanţă sistemică’. În consecinţă, ‘OeVAG nu mai trebuie să prezinte un plan de recapitalizare până la nivelul cerut de EBA’, a declarat un purtător de cuvânt al FMA.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor europene să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9% până la mijlocul acestui an.

Volksbanken, care în 2011 nu a trecut testele de stres derulate la nivelul principalelor bănci din UE, ar fi avut dificultăţi în a respecta noile cerinţe ale EBA, în condiţiile în care la finele lunii septembrie 2011 avea un indicator core Tier 1 de aproximativ 5,5%. După finalizarea vânzării Volksbank International, OeVAG ar urma să ajungă la un indicator core Tier 1 de peste 6%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în anul 2000. În prezent, este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.

Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repoziţionare ca bancă universală. Începând din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către un SPV (VBI Beteiligungs GmbH), în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Secretul curățării pernelor. Cum pot fi spălate eficient
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări