Băsescu: Voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia

Preşedintele Traian Băsescu i-a lăudat pe procurori, la bilanţul Ministerului Public pe 2011, mulţumindu-le pentru ce au făcut în ultimii doi ani. Cu toate acestea, şeful statului a spus că nu vede "lucrurile în roz" pentru că "succesele din ultimii doi-trei ani ale justiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani".
Romania TV
08 mart. 2012, 10:03
Băsescu: Voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia

„Mandatul doamnei Kovesi a fost un drum al speranţei românilor, într-o justiţie dreaptă şi eficientă. (…) Nu văd lucrurile în roz. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început. Succesele din ultimii doi-trei ani ale justiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani. Cei care gândesc să trăiască prin infracţiuni nu mai pot dormi liniştiţi. Acesta este stadiul la care suntem acum. Orice om politic, orice administrator, oprice grupare de crimă organizată trăieşte cu îngrijorăriri, iar îngrijorările vin din partrea dumneavoastră”, le-a spus Băsescu angajaţilor Ministerului Public.

Şeful statului a arătat că România este în stadiul în care „justiţia a atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile” şi nu vede „ce om politic ar mai putea pune mâna pe telefon să sune la un procuror sau judecător”.

„Vreau să mulţumesc pentru progresele făcute în ultimii ani. Vreau să vă asigur că, în continuare, dincolo de faptul că sunteţi protejaţi de lege, voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului şi vreau să vă spun aici, într-un spaţiu extrem de public, spre deosebire de ce auziţi la televizor, că sunt convins că nu există niciun procuror care să poată spună că preşedintele i-a dat vreo orientare spre un dosar sau altul”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că a temporizat numirile în funcţiile de adjuncţi şi şefi de secţii în DNA şi Parchetul General pentru ca magistraţii care vor fi numiţi în toamnă la conducerea acestora să îşi poată face echipe cu care să lucreze.

„Vreau să ştiţi că cei care vor fi numiţi la DNA şi Parchetul General vor avea posibilitatea să îşi facă o echipă cu care să ducă înainte evoluţiile pozitive din activitatea Parchetului General. Şi nu fac niciun secret din a vă spune că, aşa cum am mizat în ultimii şase ani pe continuitate şi la Parchetul General, şi la DNA, la fel voi miza în continuare pe continuitate”, a afirmat preşedintele.

El a arătat că nu există „niciun joc” legat de numirile în funcţiile de conducere ale Ministerului Public.

„Poate mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi de ce nu se fac numirile pe funcţii, numirile definitive la vârful Parchetului General, mă refer la zona de adjuncţi, de şefi de secţii. La DNA suntem în aceeaşi situaţie. Vreau să ştiţi foarte bine că nu există niciun joc, există doar o intenţie pe care eu am discutat-o şi cu procurorul general şi cu procurorul-şef Daniel Morar. Amândoi îşi termină mandatele, domnul procuror-şef Daniel Morar şi-a terminat mandatul, are o prelungire de şase luni dată de procurorul general. Doamna procuror general îşi va termina mandatul la sfârşitul lunii octombrie, dacă nu mă înşel. Ideea este că şi munca în Ministerul Public este tot o muncă de echipă, iar mie mi-a plăcut întotdeauna să lucrez în echipă şi din discuţiile cu dânşii şi dânşii au avut succes pentru că au avut o echipă. Am considerat că este bine să temporizez numirile în aşa fel încât cu schimbarea procurorului general acesta să poată propune ministrului Justiţiei, pe urmă CSM şi în sfârşit preşedintelui o echipă cu care să lucreze”, a explicat preşedintele.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Mandatul doamnei Kovesi a fost un drum al speranţei românilor într-o justiţie dreaptă şi eficientă. Îmi aduc aminte că desemnarea domanei Kovesi a corespuns cu începutul primului mandat când nimeni nu putea gândi că justiţia, prin toate structurile ei, vor ajunge vreodată mari personalităţi politice, persoane publice arhicunoscute prin bgăţia lor. Iată că Ministerul Public a probat că atunci când există o îmbunătăţire a legislaţiei şi când nu există influenţa politicului îşi poate face treaba foarte bine în slujba legii.

Nu văd lucrurile în roz. Ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început pentru că succesele din ultimii doi-trei ani ale justtiţiei nu înseamnă că s-a pus capăt crimei organizate, corupţiei, spălării de bani.

Cei care gândesc să trăiască prin infracţiuni nu mai pot dormi liniştiţi. Acesta este stadiul la care suntem acum. Orice om politic, orice administrator, oprice grupare de crimîă organizată trăieşte cu îngrijorăriri, iar îngrijorările vin din partrea dumneavoastră.

Aţi deprins gustul libertăţii de a fi procuror sau judecător. A fost cea mai marea teamă a mea: dacă se va putea transmite sentimentul independenţei reale.

România este într-un stadiu la care putem spune că justiţia a atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile. Nu văd ce om politic ar mai putea pune mâna pe telefon să sune la un procuror sau judecător.

Aveţi o muncă plină de riscuri de consum nervos, de presiune publică pentru că oamenii vor ca infractorii să fie pedepsiţi.

Mulţi vă întrebaţi de ce nu se fac numirile pe funcţii la vârful Parchetului General, la adjuncţi, la şefi de secţii. Nu există niciun joc , ci doar o intenţie pe care am discutat-o şi cu procurorul general şi cu Daniel Morar. Ideea este că şi munca în Ministerul Public este tot o muncă de echipă. Am considerat că este bine să temporizez numirile pentru ca odată cu schimbarea procurorului general acesta să poată propune o echipă cu care să lucreze. Lucru valabil şi la DNA şi la Parchetul General.

Aşa cum am mizat pe continuitate în ultimii şase ani, la fel voi miza şi în continuare pe continuitate.

Avem o bătălie cu MCV. Este extrem de important pentru că are şi efecte negatice, de exemplu blocarea aderării României la Schengen, dar MCV-ul vine şi trece. Extrem de important este ceea ce se întâmplă: o justiţie care lcurează în folosul românilor. În orice cercetare sociologică, încrederea în justiţie depăşeşte politicul. Ce-i drept, politicul nu-i prea sus.

Am apreciat faptul că în ultimul timp chiar dv, procurorii nu aţi mai avut menajamente faţă de colegii dv sau faţă de judecători corupţi. Avem un corp de magistraţi oneşti, dar ca orice pădure, mai are şi copacul uscat. Faptul că faceţi curăţenie şi în interiorul sistemului dă încredere.

În ultimul an, activitatea de a recupera prejudiciile produse a devenit o prioritate a magistraţilor şi acest lucru este esenţial. Cred că şi activitatea de recuperare a daunelor este senţială şi trebuie să devină o cmponentă de zi cu zi. Vreau să mulţumesc pentru progresele făcute în ultimii ani. Dincolo de protecţia legii, eu voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului.

Spre deosebire de ce auziţi la televizor, nu există vreun procuror care să poată spune că preşedintele i-a dat o orientare la un dosar sau altul.

 

 

 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele