Se anunţă SCHIMBĂRI majore în învăţământ. Ce MODIFICĂRI vrea să facă ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu a vorbit despre ce şi-ar dori să schimbe în actualul sistem de învăţământ.

16 mart. 2015, 09:39
Se anunţă SCHIMBĂRI majore în învăţământ. Ce MODIFICĂRI vrea să facă ministrul Educaţiei

Deşi ca medie ponderată (la simulare n.r.) avem o creştere de 8% faţă de rezultatele simulării de anul trecut, apreciez aceste rezultate ca fiind îngrijorătoare. În anii trecuţi, aveam 500.000 de absolventi de liceu fără BAC, este o problemă naţională. Avem problema curriculumului, într-un proces de modernizare, trebuie tratat cu profesionalism. Trebuie adaptat la nevoile sistemului, cât şi la nevoile mediului socio-economic. Poate avem o problemă şi cu modul de formulare al subiectelor. La nivelul Ministerului Educaţiei funcţionează o serie de instituţii subordonate: Centrul naţional de evaluare şi examinare, dar şi Institutul de Ştiinţele Educaţiei, care se ocupă cu realizarea „curriculei”. Subiectele de examen şi responsabilitatea manualelor sunt însă la Centrul naţional de evaluare şi examinare”, a declarat, pentru stirileprotv.ro, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

Totodată, ministrul Educaţiei se gândeşte să introducă şi bacalaureatul diferenţiat.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei vrea concurs pentru posturile de director în şcoli

Pe viitor, luăm în calcul un bacalaureat diferenţiat, un bacalaureat profesional şi un bacalaureat ştiinţific care să-ţi permită accesul la licenţă, master, doctorat. Dacă decizia s-ar lua în 2015, schimbările s-ar aplica din 2019. Este obiectivul nostru de a lua o decizie până la începutul anului şcolar”, a spus Sorin Câmpeanu.

În ceea ce priveşte manualele alternative, ministrul a spus că „trei manuale ar fi un numar rezonabil”.

Legea ne obligă la manuale alternative, ceea ce înseamnă minimum 2 variante, pot fi 3. În momentul în care avem 8-10 manuale, şansele de a avea şi variante neconforme de exprimare cresc. Trei manuale alternative ar fi un număr rezonabil. Profesorul nu are dreptul de a vinde manuale în clasă. Ştim că se întâmplă, luăm măsuri când se demonstrează că se întâmplă. Vorbim şi de manuale, şi de auxiliare. Din 2017, se schimbă conţinutul programei începând cu clasa a V-a”, a precizat ministrul.

De asemenea, ministrul Sorin Câmpeanu a vorbit şi despre creşterile salariale pentru profesori. „Sunt prevăzute creşteri salariale de 5% între şi 5% în septembrie. Îmi exprim convingerea că vom aplica legea salarizării, un prim pas către a avea salarii decente, la nivel european”.

Citeşte şi Decizie de ultimă oră: Statul să asigure finanţare şi pentru învăţământul particular preuniversitar