DARIUS VÂLCOV poate fi din nou ARESTAT PREVENTIV. Senatul a avizat a doua cerere a DNA

Plenul Senatului a avizat, miercuri, cea de-a doua cerere de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD, Darius Vâlcov. Înainte de vot, senatorii s-au contrat pe majoritatea în baza căreia se va da avizul, dacă să se ia în calcul majoritatea calificată, respectiv majoritatea senatorilor, sau majoritatea simplă, adică a senatorilor prezenţi. După lungi dezbateri, s-a decis ca avizul pentru solicitarea de arestare în cazul Vâlcov să se dea cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Vâlcov nu a fost prezent la şedinţa de plen. 
Ionela Marcu
01 apr. 2015, 07:45
DARIUS VÂLCOV poate fi din nou ARESTAT PREVENTIV. Senatul a avizat a doua cerere a DNA

Senatorii au avizat favorabil, în plen, cererea DNA privind încuviinţarea efectuării în continuare a urmăririi penale, preucm şi cea de reţinere şi arestare preventivă în cazul fostului ministru al Finanţelor, senatorul Darius Vâlcov.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată cu 106 voturi „pentru” şi 29 „împotrivă”.

Solicitarea privind încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru a trecut cu 120 de voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”.

Înainte de a vota, senatorii s-au contrat dacă votul se va da în baza Statutului senatorilor şi deputaţilor, care presupune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor, sau a Regulamentului Senatului, modificat marti, care presupune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor prezenti.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a prezidat sedinta, a propus sa se voteze daca se va respecta Regulamentul sau Statutul, insa Ilie Sarbu a amintit faptul ca Senatul a votat marti pentru punerea in acord a Regulamentului si a Constitutiei, astfel ca nu mai este necesar.

In cele din urma, Tariceanu a supus la vot aplicarea Regulamentului care prevede majoritatea celor prezenti, propunere care a trecut la vot. Astfel, senatorii au decis ca avizul asupra cererii de arestare a lui Vâlcov dă fie dat cu votul majorităţii celor prezenţi. 

Anterior, Tăriceanu explica că votul în cazul lui Darius Vâlcov trebuie luat în baza Legii 96/2006, privind Statutul senatorului şi deputatului, care este „mai puternică” decât Regulamentul Senatului.

„Vă aduc la cunoştinţă că legea 96/2006 este mai puternică decât prevederea regulamentară”, a spus Tăriceanu, despre cadrul legal care va fi luat în considerare în cazul cererii privind arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.

El a precizat că nu a existat o sesizare de constituţionalitate cu privire la această lege, astfel că ea este în vigoare.

El a precizat că, deşi Senatul a schimbat Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei, Legea 96/2006, privind Statutul deputatului şi senatorului, este în vigoare, încă. Tăriceanu a mai precizat că deşi este posibil ca această lege să fie modificată în plenul reunit, miercuri, până atunci, este în vigoare.

Nu pot să anticipez care va fi rezultatul votului, dar vreau să rămânem în limitele legalităţii. Există şi sesizarea Curţii Constituţionale, însă până atunci, rămâne în vigoare legea 96/2006, pe care am utilizat-o şi la votul trecut”, a mai spus Tăriceanu.

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, marţi, a doua cerere a DNA privind urmărirea penală a lui Darius Vâlcov, cu nouă voturi „pentru”, precum şi cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, cu şapte voturi pentru” şi două abţineri.

„Vom trimite plenului două rapoarte, unul privind urmărirea penală, care a întrunit unanimitatea de voturi şi un raport pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării, care de asemenea a fost avizat favorabil, cu majoritate, înregistrându-se două abţineri„, declara preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

Procurorii DNA au trimis, săptămâna trecută, la Senat, a doua cerere de urmărire penală, dar şi una de reţinere şi arestare a lui Darius Vâlcov, fostul ministru fiind acuzat de săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

CITEŞTE ŞI Darius Vâlcov, o nouă cerere de arestare. Lingouri de aur, bani şi tablouri găsite în seiful fostului ministru

Potrivit procurorilor, Vâlcov ar fi deţinut şi administrat, prin interpuşi, o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, iar beneficiile materiale astfel obţinute ar fi fost ţinute într-un seif, încredinţat unei persoane apropiate. Anchetatorii au găsit în seif 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, la percheziţiile efectuate în şase locaţii, procurorii au mai descoperit 101 tablouri. Fostul ministru al Finanţelor ar fi intenţionat să-şi deschisă o galerie de artă.

CITEŞTE ŞI Ce plănuia să facă Darius Vâlcov cu tablourile. Procurorii au găsit operele de artă sub paturi şi în dulapuri

Darius Vâlcov a fost reţinut pentru trafic de influenţă, însă ICCJ a decis cercetarea senatorului în arest la domiciliu.

DNA îl acuză pe Darius Vâlcov că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 10 mai 2025. Alegere importantă pentru Berbec
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Schimbări majore în imobiliare. Noile reguli, publicate în Monitorul Oficial
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli la bloc 2025. Administratorul are interzis. Trebuie acordul locatarilor. Îl poți acționa în instanță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia