SONDAJ INSCOP: Românii cred că Justiţia şi Preşedinţia sunt cele mai importante instituţii

Justiţia şi Preşedinţia sunt considerate de români cele mai importante instituţii ale democraţiei, arată un sondaj INSCOP, realizat în perioada 23-30 aprilie 2015
Ionela Marcu
21 mai 2015, 08:36
SONDAJ INSCOP: Românii cred că Justiţia şi Preşedinţia sunt cele mai importante instituţii

Potrivit sondajului, în percepţia publică, instituţiile cele mai importante ale democraţiei sunt: Justiţia (30,1%), Preşedinţia (22,6%), Guvernul (19,1%), Parlamentul (15,6%).

Ierarhia aproximează cumva încrederea acordată instituţiilor din societatea românească. De remarcat că instituţia democratică prin definiţie, Parlamentul, este pe ultimul loc în enumerarea în cauză (ca şi în indicatorii de încredere, de altfel).

Dintre instituţiile politice, Preşedinţia are încă beneficiul încrederii acordate unui nou titular la Cotroceni. Guvernul, spre deosebire de Parlament, are, tot în percepţia publică, o „utilitate” mai mare, fiind o instituţie executivă.”

Sondajul mai arată că 71,3% dintre români ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public (22,5% nu ar semna, 6,1% nonrăspunsuri).

49,9% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze (41,2% nu, 8,9% nonrăspunsuri).

Pe de altă parte, 43% ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 38,1% declară că ar fi dispuşi să se înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 37,6% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative.

Doar 13,2% dintre români ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză (79,1% nu, 7,7% nonrăspunsuri).

Segmentul de vâstă 18-34 de ani ar avea o aplecare peste medie spre participare civică (70,6% ar semna o petiţie, 49,7% ar scrie parlamentarului de colegiu, 54,1% ar participa la o manifestaţie, 49,7% s-ar înscrie într-un ONG, 44,9% s-ar implica permanent în activităţi publice de susţinere a unor cauze). Cei între 18 şi 35 de ani sunt dispuşi să participe în mai mare măsură decât celelalte categorii la toate punctele de pe scală. (Doar 14,5% însă ar aborda greva foamei.) Acest segment de vârstă este cel mai mobil şi cel mai dispus la a contesta establishmentul politic şi social.

Segmentul 35-49 de ani are de asemenea o participare peste medie: 76,6% ar semna o petiţie, 59% ar trimite o scrisoare către parlamentarul de colegiu (la aceste două categorii se înregistrează chiar o disponibilitate de participare superioară celei a categoriei 18-34 de ani), 40,9% ar participa la proteste, 40,6% s-ar înscrie într-un ONG, 43,4% s-ar implica permanent în activităţi de susţinere a unei cauze.

Şi segmentul acesta de vârstă are deci, o disponibilitate spre participare, dar mai degrabă la aspecte „rezonabile” (primele două puncte din scală), decât la mobilizări contestatare.

În general, toate categoriile de vârstă indică o eventuală paticipare mare la prima treaptă a scalei (cel mai mic procent apare la cei de 65 de ani şi peste – 63,2%). De la 49 de ani încolo scade în general disponibilitatea de a participa civic, cu cât trecem de la un segment de vâstă la altul. Este un lucru ştiut că apetenţa pentru proteste, dar şi pentru participare civică, scade o dată cu maturizarea/îmbătrânirea, inclusiv din motive de statut social asociat vârstei, cât şi din reducerea disponibilităţii pentu mobilizare socială.

Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 23-30 aprilie 2015.

Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări