Scandal în PDL. Mai mulţi democrat-liberali cer schimbarea lui Boc

Scaunul lui Emil Boc se clatină după plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL. Mai mulţi parlamentari ai partidului cer înlocuirea lui Boc şi organizarea unui congres extraordinar. Ideea convocării congresului este respinsă însă de alţi democrat-liberali, care susţin că acesta ar face doar rău partidului, în prag de alegeri.

RomaniaTV.net
28 mart. 2012, 06:23
Scandal în PDL. Mai mulţi democrat-liberali cer schimbarea lui Boc

Plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL aruncă în aer PDL. Dacă greii partidului spun că nu există tensiuni în interiorul PDL, cei din eşalonul secund vorbesc deja despre soluţia organizării unui congres extraordinar pentru înlăturarea lui Emil Boc de la conducerea partidului. 

Vicepreşedintele PDL Mihaela Popa spune că Emil Boc ar trebui să-şi asume eşecul pierderii lui Sorin Frunzăverde, în timp ce alţi primari şi parlamentari susţin că, în lipsa unei strategii coerente a PDL pentru viitoarele alegeri, Emil Boc ar trebui schimbat.

Deputatul PDL, Vasile Gherasim, este unul dintre cei care cer convocarea congresului partidului care să decidă o nouă conducere a PDL. „Aş îndrăzni să cred că în zilele următoare ar trebui să convocăm chiar un congres extraordinar al partidului care să aleagă o conducere a partidului. Nouă ne trebuie acum o conducere mai fermă. Asta e părerea mea personală şi să nu o luaţi ca un punct de vedere al PDL. (…) Pe undeva cred că sunt necesare nişte măsuri mai radicale din punct de vedere al managementului sau a stilului de a conduce în Partidul Democrat Liberal. Pierderea celor doi lideri judeţeni nu este o chestiune lejeră în preajma alegerilor locale. După părerea mea poate să ducă la o situaţie mult mai complicată. Şi aşa e complicată, dar ar putea fi mult mai complicată”, a spus Gherasim, într-o emisiune TVR Info.

Potrivit gandul.info, mai mulţi lideri ai PDL, în frunte cu preşedintele Senatului, Vasile Blaga, s-au întâlnit marţi seara într-o şedinţă restrânsă de urgenţă pentru a decide paşii de urmat după mutarea-surpriză a lui Frunzăverde, acest lucru fiind considerat semnalul unor dezertări masive din tabăra PDL. Şi asta pentru că anunţul prim-vicelui democrat-liberal – plecarea la pachet cu toţi primarii şi parlamentarii de Caraş -, a coincis şi cu demisia din partid a şefului organizaţiei PDL Olt.

PDL Olt este, alături de organizaţia de Caraş Severin, unul dintre fiefurile cele mai puternice ale partidului. În aceste condiţii, soluţia la cald luată în calcul este organizarea unui congres extraordinar în care echipa lui Emil Boc să fie înlăturată, iar la conducere să fie instalat cel mai probabil Vasile Blaga, considerat singurul care mai poate să mobilizeze partidul. Momentul unei astfel de mişcări este însă în discuţie, o parte dintre democrat-liberali pledând pentru un „blitzkrieg”, alţii însă dorind o amânare până după locale, timpul rămas fiind foarte scurt. Chiar şi în această a doua variantă, pedeliştii vor ca la comanda partidului să se instaleze o „echipă de forţă”, în coordonarea lui Blaga, care să dirijeze campania electorală, urmând ca după locale să se oficializeze prin congres o nouă conducere.

Da, se impune organizarea unui congres. Sunt destule nemulţumiri şi cred că trebuie luate măsuri. Cred că trebuie neapărat schimbat ceva în BPN, echipa ar trebui cernută, unii oameni înlocuiţi„, a declarat pentru Gândul senatorul Mihai Niţă, care a preluat interimar filiala Olt, Niţă.

Şeful PDL Buzău, Cezar Preda, a apreciat şi el că se impune „o echipă de forţă” care să gestioneze campania electorală. „Se impune o echipă de forţă care să conducă partidul în campanie. Toţi membrii partidului trebuie să strângă rândurile. Cu două luni înainte nu poţi face congres. Lasă-ne să conducem noi campania şi vedem după aceea”, a spus Preda.

Despre varianta schimbării lui Boc vorbeşte şi liderul PDL Alba, Mircea Hava.

O să vedem ce o să fie. Dacă vom considera şi voi considera şi eu că plecarea domnului Boc din fruntea partidului ca preşedinte şi venirea altcuiva, nu ştiu cine, la ora asta, e bine pentru partid, o să fac lucrul ăsta„, a spus Hava, la România TV.

De partea cealaltă, deputatul PDL Valeriu Tabără susţine că nu se impune organizarea unui congres extraordinar al PDL, după demisia lui Sorin Frunzăverde.  „Nu cred că plecarea lui Sorin impune un astfel de congres. La această dată, PDL trebuie să pregătească cele două evenimente politice ale anului, respectiv alegerile locale şi cele parlamentare din toamnă, pe de altă parte să-şi asume în totalitate guvernarea, fără niciun fel de reţinere, pentru că măsurile pe care le-am luat eu cred că se impuneau, iar România a fost aşezată pe un făgaş cât de cât normal datorită acestor măsuri„, a afirmat Tabără la RFI.

Nici liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, nu este de acord cu un congres extraordinar. „În primul rând, nu se poate, în al doilea rând nu vreau, în al treilea rând avem alte priorităţi. Acuma, dacă vrea cineva să facă rău partidului, să se apuce de congres, în prag de alegeri…

Dacă nu se vor lua măsuri concrete, din partid ar mai putea pleca şi alte figuri importante. Deja în presă s-au vehiculat mai multe nume de primari, cel al primarului Braşovului, George Scripcaru, al primarului din Târgu Mures, Dorin Florea, dar şi cel al deputatului Cezar Preda şi al preşedintelui filialei PDL Mehedinţi, Mihai Stănişoară. Deocamdată aceştia au negat zvonurile plecării.

Unul dintre greii PDL, Sorin Frunzăverde, a anunţat că demisionează din partid. Frunzăverde va trece la liberali şi va candida din partea PNL la şefia Consiliului Judeţean Caraş Severin.

Decizia acestuia a stârnit însă şi numeroase reacţii. Majoritatea liderilor PDL au fost uimiţi de mişcarea politicianului. Pe de altă parte, politicienii opoziţiei susţin că au luat această decizie, împreună cu Frunzăverde, în urmă cu câteva zile.

Voi candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL. Aşa cum mi s-a propus astăzi, voi deveni vicepreşedinte al PNL. Nu poţi să candidezi pentru funcţia asta fără să fii membru PNL”, a precizat Frunzăverde.

Unii lideri ai PDL au declarat că nu ştiau nimic în legătură cu intenţia politicianului.

„Dacă se va întâmpla va fi o mare pierdere pentru partid”, a spus Vasile Blaga.”Nu este un lucru bun, dar dacă aşa stau lucrurile nu este un lucru bun pentru partid”, a spus Elena Udrea.

În schimb, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu îl critică aspru pe Frunzăverde. Lăzăroiu a scris pe pagina sa de Facebook că Sorin Frunzăverde este „un gunoi”. „În PDL, s-a opus la tot ce înseamnă reformă, la tot ce înseamna schimbare. Era un fel de frânarul-şef în funcţia de prim-vice al partidului. Până la urmă, e bine pentru PDL că a scăpat de el. E adevărat că o să afecteze scorul electoral, pentru că are nişte primari care vor pleca cu el„, a comentat Lăzăroiu la România TV.