Alocaţiile copiilor ar putea creşte mai mult decât dublu. Când ar putea depăşi 84 de lei

Limita maximă pentru alocații ar putea depăși 84 de lei, dacă Curtea Constituțională ar permite un sistem diferențiat în ceea ce privește aceste drepturi, a declarat joi Rovana Plumb. 
Iulian Tudor
29 mai 2015, 08:00
Alocaţiile copiilor ar putea creşte mai mult decât dublu. Când ar putea depăşi 84 de lei

„Sigur că da, limita alocației ar putea merge și mai sus (dacă Curtea Constituțională ar permite un sistem diferențiat în ceea ce privește alocațiile — n.r.). Pentru anul acesta, dublăm de la 1 iunie alocațiile pentru toți cei 3.700.000 de copii. În plus, prin modificarea adoptată începând cu anul 2015, un număr de 500.000 de copii vor primi peste 84 de lei, încă 42 de lei. Am făcut o adresă către Curtea Constituțională, prin care vrem să știm dacă acest drept unic universal înseamnă un cuantum al alocației egal pentru toți copiii, sau faptul că toți copiii trebuie să primească o alocație, dar putem să dăm și diferențiat în funcție de nevoile copiilor care vin din familii defavorizate.

Citeşte şi CNCD: Alocaţiile diferenţiate nu respectă Constituţia

Noi am făcut acest lucru, am dat la 500.000 de copii 42 de lei în plus, practic am dublat această alocație, dar intervenim prin legea privind susținerea familiei prin acordarea alocațiilor de către Guvern. În ceea ce privește alocația de stat, vrem să știm foarte clar dacă acest drept universal se aplică fără discriminare în ceea ce privește cuantumul, sau se poate face diferențiat, în funcție de nevoile copilului. Luăm în calcul, după cum bine știți, formula care este aplicabilă la nivelul Uniunii Europene, și anume aceea de venit pe membru de familie până în 530 de lei, respectiv copii care trebuie să primească mai mult”, a afirmat ministrul Muncii, potrivit obsevator.tv.

În ceea ce privește proiectul de lege prin care cei care iau indemnizație de creștere a copilului să nu poată realiza venituri mai mari de 3.000 de lei, Rovana Plumb a afirmat că s-a decis în Parlament ca veniturile suplimentare pe care părinții le pot obține pe perioada creșterii copilului primind și indemnizație să fie de șase indicatori sociali de referință.

„După cum bine știți, anul trecut am avut sesizări și informații din partea părinților, care deși și-au plătit toate contribuțiile și obligațiile la stat pentru că au obținut venituri suplimentare, legea nu permitea. Am făcut această modificare a legii, s-a adoptat de către Parlament și s-a decis în Parlament ca veniturile suplimentare pe care părinții le pot obține pe perioada creșterii copilului primind și indemnizație să fie de șase indicatori sociali de referință, respectiv 3.000 de lei”, a spus ministrul Muncii. 

Citeşte şi Victor Ponta: „Alocaţia pentru copii trebuie să fie diferenţiată, în funcţie de cine are nevoie de bani”

Rovana Plumb, a precizat, totodată, că se dorește ca indemnizația mamei să fie egală cu media salariului din ultimele 12 luni, și nu cu 85% din salariu.

„Alocația pentru copil este una dintre măsurile care fac parte din pachetul pe care îl gândim și pe care vrem să-l punem în aplicare din 2016, privind susținerea familiei. În acest sens ne gândim să eliminăm pragul de limitare de la 3.400 lei a perioadei în care părintele primește indemnizația pentru creșterea copilului.

Pe perioada de 18 săptămâni mama are dreptul la concediul de maternitate. Toți părinții au dreptul și la o indemnizație de creștere a copilului pe o perioadă de până la doi ani de zile, iar în primul an au o limitare de 3.400 lei și o limită minimă de 600 lei. Ceea ce vrem să punem în aplicare este ca pe perioada concediului de maternitate, de 18 săptămâni, indemnizația mamei să fie egală cu media salariului din ultimele 12 luni, și nu cu 85% din salariu, pentru că nașterea nu este o boală și mama nu trebuie să fie penalizată”, a subliniat Plumb.

Întrebată care este părerea sa cu privire la acordarea dreptului de vot de la 16 ani, ministrul Muncii a spus că „trebuie inițiată o dezbatere în acest sens, pentru că într-adevăr tinerii au dreptul la muncă de la 16 ani și atunci de ce n-ar avea și dreptul la vot? Acest lucru implică însă o dezbatere amplă la nivelul societății, nu o decizie luată pe moment. De altfel, după cum bine știți, implică modificările aduse Constituției existente în momentul de față”.

În cadrul evenimentului de la Palatul Victoria, MMFPSPV și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au semnat un Acord de parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Cea mai căutată destinație în 2025. Aici e o plajă unică în lume
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o personalitate marcantă. A fost o legendă a țării. A lăsat în urmă o mare moștenire
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA