Tariful pe ora al zilierilor creşte de la 1 iulie. Cu cât pot fi plătiţi minim aceştia?

Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara, care depinde de salariul minim brut pe tara. Din acest motiv, orice crestere a salariului minim duce automat la majorarea remuneratiei zilierilor. In ceea ce priveste plata, aceasta poate fi facuta in mai multe feluri si in momente diferite ale colaborarii dintre parti.
Iulian Tudor
17 iun. 2015, 12:21
Tariful pe ora al zilierilor creşte de la 1 iulie. Cu cât pot fi plătiţi minim aceştia?

Persoanele care desfasoara activitati ocazionale pentru un beneficiar sunt indreptatite la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, scrie avocatnet.ro.

In acelasi timp, cuantumul remuneratiei brute orare trebuie sa fie cel putin la nivelul valorii pe ora a salariului minim brut pe tara. „Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti (…). Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (…)”, scrie in actul normativ.

Citeşte şi NOUA LEGE A ZILIERILOR. Tariful minim pe oră va creşte de la 5 lei la 5,3 lei

Salariul minim brut pe tara se va mari, incepand cu data de 1 iulie, de la 975 la 1.050 de lei. Masura a fost luata de Guvern inca de la sfarsitul anului trecut, majorarea pentru 2015 fiind, practic, impartita in doua etape. Prima a fost la 1 ianuarie, atunci cand salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, asa cum prevede Codul muncii. Mai precis, intr-o luna se aduna aproximativ 170 de ore de munca (numarul total de ore variaza in functie cate zile lucratoare sunt efectiv intr-o luna si de liberele legale).

De la 1 iulie, la un numar de 170 de ore lucrate de un zilier intr-o luna, valoarea pe ora va creste de la 5,7 lei, cat este in prezent, la 6,1 lei. Inainte de cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe ora era de 5,3 lei.

Pana in 2014, atunci cand Legea zilierilor a suferit modificari semnificative, remuneratia trebuia sa fie de cel putin 2 lei pe ora, insa, totodata, era impusa si o limita maxima de 10 lei pe ora. In momentul de fata, legea nu mai impune o limita maxima, ceea ce inseamna ca tariful pe ora poate fi, in functie de ce negociaza partile, si de 10, 50 sau 100 de lei pe ora, de exemplu.

Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste strict prin acordul de vointa al partilor si, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnica de lucru poate sa fie de cel mult 12 ore. In total, zilierii pot sa munceasca la acelasi beneficiar timp de maximum 90 de zile (cumulate) pe an.

Beneficiarii care platesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe ora a salariului minim risca sa fie sanctionati de autoritati cu o amenda de 10.000 de lei.

Atentie! Minorii pot lucra ca zilieri doar la implinirea varstei de 16 ani. Insa, daca parintii isi exprima acordul in acest sens, si minorii de 15 ani pot sa desfasoare activitati ocazionale. Mai multe informatii despre acest aspect gasiti aici.

Remuneratia se plateste la sfarsitul zilei, saptamanii sau perioadei de lucru

In mod normal, zilierii isi primesc remuneratia cuvenita la sfarsitul fiecarei zile, asa cum dispune Legea nr. 52/2011. Totusi, partile pot conveni in scris ca plata sa fie facuta cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de lucru.

Practic, zilierul trebuie sa-si primeasca suma cuvenita inainte ca partile sa semneze in Registrul de evidenta (pe care beneficiarul este obligat sa-l intocmeasca). Semnatura lucratorului in acest document reprezinta o confirmare de primire a remuneratiei.

De retinut este ca remuneratia poate fi achitata prin orice mijloc de plata admis de lege (numerar, virament bancar). Iar in cazul in care banii sunt dati la sfarsit de saptamana sau la sfarsitul perioadei de lucru, modalitatea efectiva de plata se stabileste prin acordul scris.

„Pentru situatia in care plata remuneratiei se efectueaza la sfarsitul saptamanii sau la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii, modalitatea de plata se stabileste prin acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar (…). Acordul se exprima in prima zi in care zilierul incepe activitatea la beneficiar”, scrie in normele Legii nr. 52/2011, care au fost inlocuite recent. In aceasta situatie, zilierul semneaza in Registrul de evidenta la data efectuarii platii de catre beneficiar.

Chiar daca partile stabilesc mai putin de opt ore de activitate zilnica, plata trebuie facuta pentru cel putin opt ore.

Beneficiarii care nu respecta momentul de plata a remuneratiei pot fi amendati cu o suma de 6.000 de lei.

Important! Nici beneficiarul si nici lucratorul nu datoreaza contributii sociale obligatorii pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri. Totusi, beneficiarul datoreaza statului impozit pe venit de 16%.

Citeşte şi Zilierii vor putea să primească şi ajutoare sociale

Cei care folosesc zilierii pentru alte activitati in afara celor prevazute de lege pot fi amendati cu sume cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In ce domenii pot sa lucreze zilierii

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să facă românii care stau la curte și au animale. Riscă închisoarea dacă nu respectă această lege
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Pandișpan cu cireșe. Rețeta care îți aduce vara în farfurie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Este lege pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Regula pe care NIMENI nu poate să o încalce
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
250 de lei în plus pentru 2,5 milioane de români. Când ajung banii la persoanele care beneficiază
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'